I muškarcima otkucava biološki sat

PROLAZE li muškarci kroz menopauzu i dalje je pitanje oko kojega se vode žestoke rasprave, ali su znanstvenici pokazali da muškarci imaju biološki sat i da se njihova plodnost smanjuje s godinama.

Njihov sat ne počinje otkucavati tako naglo kao kod žena, ali zdravi muškarci postepeno postaju manje plodni, izjavili su znanstvenici.

Za razliku od žena koje se rađaju s određenim brojem jajašaca, muškarci izlučuju spermu cijeli život. Međutim, znanstvenici u Sjedinjenim Državama pokazali su da spermiji starijih muškaraca nisu tako pokretljivi kao spermiji mlađih.

´Jednostavno rečeno, sperma usporava s godinama´, rekao je dr. Andrew Wyrobek iz laboratorija Lawrence Livermore u Kaliforniji.

Dr. Wyrobek i dr. Brenda Eskenazi sa Sveučilišta u Kaliforniji proučavali su zajedno s kolegama kvalitetu muškog sjemena gotovo stotinu zdravih muškaraca u dobi od 22 do 80 godina.

Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, pokazalo je da kvaliteta sperme opada sa svakom godinom.

´Pogrešna je pomisao da muškarci mogu postati očevi do 80. godine. Izgledi za to postepeno se smanjuju svake godine, ali ne tako naglo kao kod žena´, rekao je Wyrobek.

Znanstvenici ne znaju sa sigurnošću zašto se kvaliteta sperme smanjuje. Oni pretpostavljaju da bi uzroke mogli tražiti u fiziološkim promjenama u tijelu ili šteti koju su prouzročile bolesti ili čimbenici u okolišu.

Pročitajte više