Cohenov odlazak rastužio poznate Hrvate "Bio je genijalac kao Arsen Dedić"

Foto: Rex/Shutterstock

NOĆAS je preminuo Leonard Cohen, a fanovi diljem svijeta čitav dan odaju mu počast. Svjetske zvijezde počast preminulom bardu odale su na društvenim mrežama, a mi smo okrenuli nekoliko brojeva i naišli na slične reakcije - svi se slažu kako je svijet napustio neponovljivi genijalac.

Glazbeni kritičar (i glazbenik) Ante Perković nije skrivao razočaranje:

"Ova godina lišila nas je već nekoliko legendi, a Cohen je po meni svakako jedan od najvećih. Intimno, vrlo mi je drag i značajan, a posebno mi je drago da smo ga mnogi od nas uspjeli vidjeti uživo na nevjerojatnom trosatnom koncertu. Taj njegov glas zaista je bio nevjerojatan instrument i to je nešto što će ostati i iza onoga što je napisao."

Mile Kekin napomenuo je kako je za njega Leonard Cohen jedan od najboljih pjesnika koje je izrodila moderna glazba. "Napisao je neke od najboljih ljubavnih pjesama uopće, no nisu mu samo ljubavne odlične. Meni jedna od najdražih je "The Partisan", jedna krasna poučna pjesma iz povijesti", rekao je Mile za Index dodavši da je Cohena slušao stvarno puno.

Anđela Jurkasa, pisca, glazbenika i scenarista, uhvatili smo na setu, a nakon početne opservacije da je Cohen bio star i da je umro jer je biologija tako htjela nastavio je ozbiljnim tonom: "Genijalan je bio, bio je lik k'o Arsen Dedić kod nas, jako inspirativan i voljele su ga žene od 17 do 77. Gledao sam ga uživo, ljubav prema poslu i životu držala ga je vitalnim. Nije bio jedan od onih koji se "šlepao" na staru slavu već je stalno radio i bio u naponu autorske snage. Uz Dylana, mislim da je jedan od najznačajnijih poeta 20. stoljeća.

Neno Belan također nam je rekao kako mu je koncert u Areni 2010. bio jedan od najljepših koje je doživio. "Obožavao sam ga od rane mladosti, smatram ga jednim od najvećih pjesnika kantautora u povijesti. Posjedujem većinu njegove diskografije i volim jako puno njegovih stvari, stvarno velika velika šteta da smo ga izgubili", rekao je glazbenik za Index.

Na Twitteru, Leonardu Cohenu fotografijom je odala čast i glazbenica Nina Romić, ali i mnogi drugi. Ništa drugačije nije bilo ni na Facebooku gdje se linkovi omiljenih Cohenovih pjesama redaju kao na traci...

Pročitajte više