iOS 7: Što je novo, što je isto, a što suvišno?

Foto: Apple

NOVI operativni sustav za iPhone od danas je dostupan za download, a društvene mreže prepune su zadovoljnih i nezadovoljnih korisnika koji javno izražavaju svoje mišljenje o 665 megabajta velikom paketu zbog kojeg su mnogi morali pobrisati podatke, fotografije i izbrisati aplikacije.

Odmah na početku, bitno je naglasiti da je pametno napraviti backup podataka (u slučaju da to već niste učinili ili ako u opcijama niste uključili automatski backup). Provjerite kompatibilnost uređaja (iPhone 4 i kasniji modeli), maknite nepotrebne aplikacije i nadogradite instalirane.


Riječ je o najvećoj promjeni OS-a od 2007., a prvo što će vam upasti u oči vizualna su promjene. Apple je "sedmicom" odlučio vizualno osvježiti vaše zaslon, a tu je i tzv. "parallax effect" zbog kojeg će vam učiniti da ikone "plutaju na ekranu".

Unaprijeđen je i multitasking, a tu su i novi dodaci: Control Center (preuzeto od Androida) i AirDrop (servis koji omogućuje dijeljenje podataka s Mac računalima).



Od samog početka bit će vam jasno da se Apple ovog puta odlučio za bijelu boju koja prevladava prilikom pokretanja sustava.

Prvi puta otkad se iPhone pojavio na tržištu, Apple je promijenio Home Screen. "Tapete" mogu biti animirane ili statične kao što je to slučaj s nekim Androidima.


Inbox je puno čišći i pregledniji, a Vimeo se pridružio Facebooku i Twitteru i postao jedan od servisa ugrađenih u sustav. Control Center će vam pomoći da jednostavno pristupite postavkama kao što su WiFi, audio, alarm, kalkulator, kamera ili baterija.


Kamera je doživjela niz preinaka i dobila dodatne opcije, a tu su i filteri koje možete koristiti odmah tijekom snimanja kako bi vidjeli koji vam od ponuđenih najbolje odgovara.

iTunes i App Store također imaju novi dizajn, a i "Wish List" je osvježen pa je sada lakše pohraniti aplikacije koje namjeravate skinuti kasnije.

Smartphone odsad možete otključati jednim potezom bilo gdje na ekranu, a i Control Center može vam biti dostupan kada je ekran zaključan.

Pritisnite li tipku "Home" dva puta zaredom, moći ćete prelistati sve svoje aplikacije.


Appleove izgledaju isto kao i prije, a mnogi će reći da je to bio jedna od stavki koje su zahtijevale najviše promjena.

Safari je doživio nekoliko estetskih promjena, ali u načelu je isti kao i prije s tim da ovog puta možete jednostavnije prelistavati tabove.

Ovo je samo dio promjena, a iz Applea poručuju kako novi OS ima preko 200 noviteta, a vrijeme će pokazati koliko će korisnici biti zadovoljni ovom nadogradnjom.

Negativne kritike korisnika starijih modela već su počele pristizati jer, primjerice, vlasnici "četvorke" neće moći uživati u svim novitetima, a veći zahtjevi dodatno će usporiti njihov uređaj.

Pročitajte više