Iako je imala duplo više bodova od Hrvatske, Srbija izbačena iz finala Eurosonga

PREDSTAVNICI Srbije ostali su bez finala zahvaljujući stručnom žiriju koji je umjesto njih odabrao pjesmu "Lijepa Tena". Naime, u drugoj polufinalnoj večeri nastupalo je 19 izvođača među kojima su bili hrvatski predstavnici Igor Cukrov i Andreja Šušnjara te Marko Kon i Milan Nikolić koji su predstavljali Srbiju. Prema pravilima Eurosonga, gledatelji su birali devet izvođača koji su ušli u finale dok je desetog birao stručni žiri.

"Za Srbiju nitko ne glasa iz ljubavi, kao što je to slučaj s drugim zemljama, već isključivo radi pjesme"

Iako je prema osvojenim bodovima Srbija s pjesmom "Cipela" bila deseta s osvojenih 60 bodova, "Lijepa Tena" je sa samo 33 boda i 13. mjestom zbog odluke žirija dobila čast nastupati u subotnjem finalu. "Meni je svakako krivo što nismo ušli u finale, ali Bože moj, očigledno se žiriju više svidjela hrvatska pjesma od naše. Znate, za Srbiju nitko ne glasa iz ljubavi, kao što je to slučaj s drugim zemljama, već isključivo radi pjesme. Također, bilo mi je drago kada mi je prišla šefica norveške delegacije i rekla kako se njihovom predstavniku jako svidjela moja pjesma", rekao je Marko Kon za srpski Press.

Iako je ovakav način glasanja uveden prošle godine na Eurosongu u Beogradu kako bi se smanjio utjecaj "dobrosusjedskog" glasanja, čini se kako je samo godinu dana nakon uvođenja, naštetio upravo Srbiji koja je zbog inovativnog pravila ostala bez svog finalnog nastupa. "Šta vi tu brljate, žiri je u polufinalu spasio Dansku, a ne nas. Bio sam tamo i znam kako je bilo", rekao je autor "Lijepe Tene", Tonči Huljić koji unatoč službenoj listi bodova nije htio priznati očiglednu činjenicu.

Gotova ista stvar se dogodila i Makedoniji koja je već drugu godinu za redom zbog stručnog žirija ostala bez finala. Prošle godine u Beogradu je žiri umjesto njih u finale poslao Švedsku dok je ove godine njihovo mjesto zauzela Finska. Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj večeri, Makedonci su baš kao i Srbi bili deseti na listi s 45 bodova dok je Finski predstavnik imao tri boda manje.

A.M.
Foto: Press, eurovision.tv

Pročitajte više