Ida Prester o Sanaderu: Hrvatska je pronašla svoj trademark kao izvoznica kriminalaca

DANAS je skinut imunitet te se traži pritvor za bivšeg šefa HDZ-a, Ivu Sanadera. On je iz svoje kuće otišao jutros, a uskoro se saznalo kako je napustio zemlju nešto prije podneva. Pratila ga je kći Bruna. Kada je prelazio granicu, nije ga se  moglo uhititi, jer nije postojala nikakva pravna osnova za to. Zanimalo nas je što o tome misle naši poznati.

Željko Pervan: Ne možeš mu skinuti imunitet da on to ne zna

Komičar Željko Pervan dao je svoje osebujno razmišljanje o cijelom slučaju. "Ima imunitet i sad treba njemu skinut taj imunitet, a ne možeš mu ga skinuti da on to ne zna. Možda je sjednicu trebalo održati u Vukovaru, jer onda ne možeš stići do Slovenije. On mora najmanje dva sata unaprijed znati što će se događati na sjednici jer je saborski zastupnik. Ne možeš održati sjednicu, a da nitko ne zna o čemu", izjavio je Pervan.

"Ne znam, možda će se i vratiti jer više nema kuda. Južna Amerika sad već isto tako nije fora više. Nisam siguran"

"Rekao je, javio SMS-om da je išao van samo nešto provjeriti te da će se vratiti. Ne znam, možda će se i vratiti jer više nema kuda. Južna Amerika sad već isto tako nije fora više. Nisam siguran", rekao je Željko. Smatra da će se stvari u Hrvatskoj poboljšati ako se Sanaderu dokaže krivnja. "Ako napraviš neku dobru stvar, automatski je sve bolje. Daj Bože, kad se sve dokaže, da će biti bolje. Treba ići korak po korak, a ne u juriš", komentirao je komičar.

"I u Italiji mnogi govore o tome, sve funkcionira po tom sistemu"

Smatra kako je i vani korupcija jako raširena, samo što valjda vani ljudi to znaju bolje raditi. "Onda mi ispadamo najgori. Čak ni to ne znamo. I u Italiji mnogi govore o tome, sve funkcionira po tom sistemu", zaključio je Pervan.

Ida Prester: Možemo slobodno umjesto vučedolskih golubica početi raditi male drvene Ive za soljenke i ključeve

Ida Prester bila je mnogo kraća, ali i oštrija od Pervana. "Hrvatska je pronašla svoj trademark - izvoznica kriminalaca. Sanader, Kutle, Glavaš. Možemo slobodno umjesto vučedolskih golubica početi raditi male drvene Ive za soljenke i ključeve. Eto, bar neka korist od ovog jada koji nas je spopao", rekla je voditeljica.

Leona Paraminski: Nisam sigurna hoće li završiti u zatvoru i biti prikladno kažnjen, ali nadam se da hoće

Glumica Leona Paraminski smatra kako se sve trebalo dogoditi ranije. "Drago mi je da ga žele uhititi, mislim da je to pozitivno, ali trebalo je to puno ranije napraviti. Nisam sigurna hoće li završiti u zatvoru i biti prikladno kažnjen, ali nadam se da hoće. U svakom slučaju bi to bio dobar primjer ostalima", rekla je Leona.

"Mislim da je ovu Vladu trebalo i ranije srušiti. Ja sam za slobodnije nazore, za lijevu opciju, ali i ona bi trebala biti žešća"

"Ne vjerujem da Vlada ozbiljno misli, ne vjerujem Vladi općenito. Mislim da su svi odavno izgubili vjeru u političare te da treba proći jako puno vremena kako bi se to povjerenje vratilo. Mislim da je ovu Vladu trebalo i ranije srušiti. Ja sam za slobodnije nazore, za lijevu opciju, ali i ona bi trebala biti žešća. Sada sigurno ne živimo u demokraciji, to se samo tako zove, ali nema veze s tim", zaključila je Paraminski.

"Ne vjerujem hrvatskim političarima toliko da bi vjerovala kako će stati pred lice pravde"

Mirela Priselac Remi očekivala je da će bivši HDZ-ov šef pobjeći. "Bilo bi neobično da je nakon svega stao i priznao da je krao i da će ići na suđenje. Ne vjerujem hrvatskim političarima toliko da bi vjerovala kako će stati pred lice pravde. Uvijek se drže iznad svih ostalih, običnih građana, a tako je i u ovoj situaciji, kao da su iznad zakona", rekla je Mirela. Nije joj, kaže, jasna hrvatska policija. "Čovjek ima nekretnine posvuda, a potencijalno bi mogao završiti na sudu, zašto nisu pripazili na njega, bili negdje u blizini. On je osoba od visokog rizika, trebali bi malo paziti na njega", smatra Remi.

"Još uvijek se nadam da sudstvo ipak funkcionira koliko toliko"

"Još uvijek se nadam da sudstvo ipak funkcionira koliko toliko. Meni moje kazne uvijek dođu na naplatu, pa si mislim da valjda ipak nešto funkcionira. Ali ja nisam Sanader, vidjet ćemo koliko funkcionira za njega, ako ne, onda je to neki drugi politički sustav, demokracija definitivno ne".

"Sumnjam da će on odraditi ijedan dan u Remetincu, nekako ga ne vidim u prugicama"

"Ne znam hoće li završiti u zatvoru, hrvatski su odvjetnici vrlo spretni momci, tako da mislim kako bi ga mogli izvući na neki bezvezni propust. Sumnjam da će on odraditi ijedan dan u Remetincu, nekako ga ne vidim u prugicama. A ako i završi u zatvoru, mislim da nije toliko bitan u posljednje vrijeme, tako da ne znam koliko bi to utjecalo na političku situaciju u zemlji", smatra Remi. Vladinu borbu protiv korupcije reperica ne shvaća ozbiljno. Smatra kako se sve događa upravo uoči izbora.

"Sanader je bio predsjednik HDZ-a, oni se moraju riješiti njega jer im stvara loš imidž"

"Sanader je bio predsjednik HDZ-a, oni se moraju riješiti njega jer im stvara loš imidž", smatra glazbenica. Korupcija će se teško riješiti. "Mislim da je to krivica i onih koji uzimaju mito i onih koji ga daju. Možda kad uđemo u EU, kada će postojati strože kazne za to. Ali dok god je ljudske naravi, posebno kod nas, dotle će postojati želja da se vuku veze preko rođaka", zaključila je Remi.

Pročitajte više