Bio je zlatni brk osamdesetih te postao ikona cijelog desetljeća

HOLLYWOOD je uvijek imao brkove koji će predstavljati simbol muževnosti za naredne godine, desetljeća i generacije. Mada se mislilo da će oni na licu Clarka Gablea biti na tronu za sva vremena, oni to možda i jesu ostali, ali su žestoku konkurenciju dobili sedamdesetih s Burtom Reynoldsom, a čak i veću osamdesetih, kad je u Magnum Ferrariju jezdio - Tom Selleck.

On je zaista idealno utjelovljenje raznih junaka epskih pjesama i znali su to iskoristiti u filmovima, pogotovo na televiziji, međutim moglo se to i ne dogoditi da mladi Thomas William Selleck nije tijekom fakulteta odlučio ne koristiti više svojih 1.93 m u svrhu odbojke i košarke, nego se posvetiti jednako fizičko zahtjevnoj disciplini, a možda i još kompetitivnoj - glumi. Odradio je šest godina u vojsci Kalifornije i već negdje od 1970. krenuo ubirati plodove svoje karizme i prirodnog dara za prodaju šarma kameri. Za pravu stvar je čekao desetak godina. Vrijedilo je čekati.

Serija Magnum, P.I. mnogo je donijela ovom najvećem ljubitelju oružja u Hollywoodu poslije Charltona Hestona, ali mu je, rekli bi neki, odnijela još i više. Stvar je u tome što je Tom 1979. potpisao ugovor za ulogu Magnuma koji ga je obavezivao da ne glumi više ni u čemu. U međuvremenu mu je stigla ponuda Stevena Spielberga koji je u njemu vidio idealnog Indianu Jonesa, no to je nažalost morao propustiti.

Da stvar bude još i gora, početak snimanja Magnuma je kasnio pola godine zbog štrajka scenarista i da se to znalo unaprijed, Selleck je bez problema mogao odigrati Indianu i vratiti se seriji. Harrison Ford je svakako najsretniji što nije ispalo tako.

Postao kult

Nema veze, Thomas Magnum je postao stvar kulta, prepoznatljivo lice cijelog desetljeća, čovjek šarenih havajskih majica, istančanog ukusa za automobile i svakako osjećaja za pravdu, a epitet kul mu nikad nije izmaknuo.

Zaista svjetsku popularnost je Selleck tada stekao, a osvojio je i nagradu Emmy. Više puta je pričao kako ne žali za doktorom Jonesom i zvučao je iskreno. Poslije Magnuma je odbio ulogu Mitcha Buchannona u Baywatchu, ne žali ni za tim, mada su ga u potonjem periodu već obilazile vodeće glave u filmovima i serijama.

Generacijama koje su nailazile je čak postao najpoznatiji kao Richard iz Prijatelja, a kada vam je mjerilo jedna tako osrednje značajna epizodna uloga, onda je jasno da su zlatni dani prošli.

Serija Blue Bloods je poslije naišla da izvadi stvar što se tiče Tomove svete prisutnosti na malim ekranima, a kada pričamo o filmskim izletima, oni jesu bili osjetno manje bitni za njegovu karijeru, no nikako nebitni.

Ako pričamo o žanrovima, uvijek su mu ležali vesterni. Čudno bi bilo da nisu. Neki od najboljih u kojima je igrao su The Sacketts, Concrete Cowboys i Quigley Down Under, i triler Nedužan čovjek je također vrlo dobar. Ipak, jedan film ima posebno mjesto u biografiji Toma Sellecka i to je čak bio najuspješniji film na blagajnama u Americi 1987. godine...

Slika koja je simbol osamdesetih

Ne može slika biti "osamdesetskija" od postera tog filma na kom su Carey Mahoney iz Policijske akademije (Steve Guttenberg), Magnum iz Magnuma (je li, Selleck) i Sam Malone iz Kafića Uzdravlje (Ted Danson), pogotovo kad se nađu s bebom u rukama i u filmu naslova Tri muškarca i beba, koji je baš takav kakav zvuči. Po svojoj radnji i općem dojmu apsolutno pripada svom desetljeću jednako koliko mu pripadaju i tri spomenuta lika, a i tri spomenuta glumca.

Jednostavno, ovim projektom se može opisati sva dopadljiva lakoća postojanja desetljeća koje je naslijedilo preozbiljne sedamdesete i prethodilo devedesetima, koje su sebe shvaćale preozbiljno. Ovih 10 godina su američkom filmu bile toplo utočište, najlagodniji dio života, nešto kao zakašnjeli srednjoškolski dani i zato je tako shvatljivo voljeti te osamdesete i zato u tome nema ničeg lošeg.

Teško da je nekad bilo zabavnije nego tad, a teško da se čak i ova dva blesana Guttenberg i Danson mogu mjeriti s gromadom koja ih je predvodila, iako uopće nisu loši ni oni, ali Selleckovi brkovi jednostavno zaslužuju vlastitu osobnu iskaznicu i oni su sami za sebe izvanvremenskog kova, a kamoli kad uz njih ide i ostatak Sellecka. 

Taj izvanvremenski kov je još u solidnoj formi, ima 77 godina i priča se da ga žene i dalje žele kao nekad. Sumnje nema da tako i jest. Thomas William Selleck ili jednostavno - Magnum.

Pročitajte više