Imamo i finaliste: Jelena, Mile i Borko bore se za titulu novog Maestra

Foto: HRT

Dirigiranje Simfonijskomu orkestru i solistima, članovima orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije, bio je večerašnji zadatak natjecatelja glazbeno-zabavnoga showa Maestro, u kojemu su prolaz u finale osigurali glazbenici Jelena Radan i Mile Kekin te glumac Borko.

Natjecanje je napustila glumica Jelena Miholjević, koja je otvorila večerašnju emisiju Varijacijama na rococo temu broj 7 Petra Iljiča Čajkovskoga uz solistički nastup na violončelu Branimira Pustičkoga.

Dirigranje orkestru i solistu kamen je kušnje za svakoga dirigenta, kazao je Jelenin mentor maestro Zoran Juranić, a i sama Jelena u pripremama je upozorila na to da je to veliki izazov. „U jednome trenutku ste poletjeli, pa se dogodio mali kaos, međutim, izvrstan solist, izvrstan orkestar i sve u svemu – prilično dobar dirigent”, rekla je u svojemu komentaru koncertna majstorica Mirjam Pustički Kunjko odbijajući sumnju da je bila neobjektivna s obzirom na to da je solist bio njezin brat.

„Teško je pratiti soliste, to je najteži od zadataka koje se stavlja pred vas jer dirigent ima svoje, a solist svoje viđenje, što je kroz povijest dovodilo do velikih skandala od kojih je jedan bio onaj s Herbertom von Karajanom i Ivom Pogorelićem, koji su se na probi razišli”, kazao je maestro Vladimir Kranjčević, koji je pohvalio početak izvedbe, no istodobno zamjerio Jeleni što je nakon toga izgubila metriku. 

„Samouvjereno morate zastupati to što solist svira, idealno je da znadete napamet to što on svira, a ne što svira orkestar. Njegova volja mora postati vaša, a vaše tumačenje te volje apsolutno autoritativno”, poručio je  maestro Tomislav Fačini.  Na izlasku iz studija Jelena je svojemu mentoru poručila da večeras idu doma i ocijenila da nije bila na najboljoj razini. 

Dirigiranje Solveigine pjesme iz Griegova Peera Gynta uz vokalnu solisticu Ivanu Garaj Korpar bio je večerašnji zadatak Mile Kekina.  Mentor, maestro Tonči Bilić, poručio mu je da više nema mjesta za improvizacije te da mora pronaći dušu u skladbi koju dirigira i pronaći put u nju kroz jednostavnost. Ovoga puta nije bilo salvi smijeha za vrijeme Kekinova nastupa, a nakon izvedbe iz publike se, uz pljesak, začuo i poneki „Bravo!”.

A tko će biti novi Maestro, saznat ćemo sljedeće subote.

 

 

Pročitajte više