Imate li posla sa sociopatima? Ovo je 13 znakova po kojima ćete ih prepoznati

Ilustracija: Press

DON DRAPER iz serije Momci s Madisona i Frank Underwood iz Kuće od karata su šarmantni, manipulativni ljudi kojima u potpunosti nedostaje društvena svijest te iskorištavaju druge za vlastitu dobit. Drugim riječima, oni su sociopati.

Sociopati su osobe oboljele od antisocijalnog poremećaja ličnosti, koji može imati svoje blaže i teže oblike. Oni nisu psihički bolesne osobe, ali kod njih često izostaje osjećaj krivice, kajanja i sućuti.

"Poremećaj mogu dijagnosticirati stručnjaci za mentalno zdravlje kao što su psihijatri, psiholozi i socijalni radnici. Prije dijagnoze, u obzir se uzimaju brojni čimbenici kao što su obiteljska povijest, okruženje, ponašanje u djetinjstvu, ali i mogućnost da su ti simptomi uzrokovani drugim mentalnim poremećajem, poput bipolarnog poremećaja ili shizofrenije", kaže Holly Crisp-Han, profesorica s Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu, piše Men's Health te navodi 13 zajedničkih osobina sociopata.

1. Ignoriranje društvenih normi

2. Kriminalno ponašanje i problemi sa zakonom

3. Arogancija

4. Prijevare, kao što su opetovano laganje i korištenje pseudonima

5. Korištenje drugih za vlastitu dobit ili zadovoljstvo

6. Impulzivnost i neuspjeh u planiranju

7. Razdražljivost, uzrujanost, neprijateljski stav

8. Agresivnost, poput tučnjava

9. Zlostavljanje u odnosima

10. Nemogućnost učenja iz negativnih posljedica

11. Bezobzirno zanemarivanje vlastite sigurnosti

12. Nemogućnost zadržavanja posla ili ispunjavanja financijskih obveza

13. Nedostatak kajanja

Mogu li se sociopati promijeniti?

Ukratko: vjerojatno ne. Stručnjaci kažu kako postoje vrlo male mogućnosti za liječenje antisocijalnih poremećaja ličnosti, kompleksnog mentalnog stanja na koje utječe veliki broj čimbenika i koje ne razumijemo dovoljno, kaže James L. Griffith, profesor bihevioralnih znanosti sa sveučilišta u  Washingtonu.

"Problem s DSM-5 dijagnozama je u tome da opisuju obrasce kod poremećaja, no ne i ono što ga uzrokuje ili kako ga liječiti", objašnjava.

S obzirom na to da sociopati nisu svjesni svog poremećaja, mogli bi tražiti pomoć samo za određene simptome, kao što su tjeskoba i depresija, ili za probleme koji nastaju kao posljedica njihovog ponašanja, poput zloupotrebe droge i slično.

"Buduća istraživanja su prijeko potrebna", zaključuje Crisp-Han.

Pročitajte više