Index.hr vas poziva na "F11", prvu skupinu izložbu fotografija fotoblogera

INDEX.HR poziva vas na otvorenje prve skupine izložbe fotografija fotoblogera pod nazivom F11 koje će se u četvrtak, 23. listopada s početkom u 19 sati, održati u Galeriji FER, u prizemlju D zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva na adresi Unska 2 u Zagrebu. Svih jedanaest izlagatelja (Ivica Drusany, Marina Filipović, Gordan Gledec, Vlatka Hren, Boris Kukec, Goran Perešin, Martina Škrobot, Tomislav Valent, Igor Vihnanek, Vladimir Vince i Mario Župančić) povezuje zajednička ljubav - prema pisanju bloga i prema fotografiranju. Putem Bloger.hr-a odlučili su se sastati, zajedno odlaziti na fotoizlete i za vlastiti gušt organizirati fotoizložbu nevezano za bilo koju temu.

Ime izložbe, F11, nastalo je kao spoj fotografske terminologije i broja izlagača. Zajednički izleti i druženja transformirali su poznanstva u svojevrsnu suradnju i međusobno poticanje na istraživanje, a fotografiranje iz hobija tada prelazi na jednu višu razinu. Polako se prišulja doba odluke, kada osoba mora odlučiti hoće li život zauvijek obilježiti fotografskim pozivom. Nedugo nakon što su blogovi postali svakodnevica, ideja "sam svoj urednik" svidjela se i nekolicini mladih foto-amatera. 

"Blog je za fotografa svojevrsna tabula rasa, mjesto koje oblikuje vlastitim dizajnom i sadržajima koji prikazuju njegovo napredovanje i smjer u kojem se razvija. Smisao takvog prikaza fotografije nije samo puka prezentacija radova - priča koja prati viđeno često je usko povezana sa samim motivom i nadopunjuje ga. Svatko od nas želi konstruktivnu kritiku, ona predstavlja drugi razlog zašto svoje radove predstavljati online. Komentari kolega fotografa, ostalih zaljubljenika u fotografiju i ljudi koji možda tek usput svrate od neprocjenjive su vrijednosti jer fotografija je neprekidno učenje i usavršavanje, a ponekad i potpuni zaokret u stilu. Pohvala godi, ali prihvaćanjem kritike se uči zanat. Umjesto da svatko radi za sebe i snalazi se kako zna i umije, okupili smo se u malo društvo spremno kročiti istim putem, doživljavajući ga svatko na svoj način, kroz vlastite kadrove, uvijek pružajući ostalima malo drugačiji pogled na svijet", napisali su u svom katalogu F11 blogeri.

"Ova je izložba istovremeno i za vas i za nas. Predstavljene fotografije nemaju opise i to je jedan od 'ispita' koji moramo položiti - prenosimo li smisao uhvaćenog trenutka i bez teksta, razumije li se namjera svega što je pred vama? Potakne li ovo vašu umjetničku iskru, a iskreno se nadamo da hoće, dobrodošli ste svojim djelićem stvarnosti upotpuniti veliki mozaik koji posljednjih nekoliko godina s veseljem slažemo. Naše iskustvo seže od potpunih početnika do višegodišnjeg bavljenja fotografijom, a izborom radova pokušali smo to i vizualno prikazati. Jednako kao što blenda f11 daje veliku dubinsku oštrinu, tako i mi nastojimo istovremeno produbiti naše prijateljstvo i neistražena područja koja nas još čekaju, a što se oštrine tiče - ponekad su zamagljeni obrisi mašti zanimljiviji. Što nas čeka, ovime počinjemo otkrivati", zaključili su žestoki ljubitelji fotografije i fotografiranja.

Z.K.

Pročitajte više