Irska: Pub u Galwayu prkosi zabrani pušenja

VLASNICI puba u sveučilišnom gradu Galwayu u zapadnoj Irskoj prvi su put, nakon donošenja zakona o zabrani pušenja u pubovima krajem ožujka, dopustili njegovo kršenje pozvavši u utorak navečer svoje goste da uz piće slobodno zapale cigarete.

"Zašto? Jer nam malo nedostaje da zatvorimo pub. Rekao bih da nam je posao gotovo potpuno nestao s dimom cigareta", rekao je novinarima Ciaran Levanzin, suvlasnik puba Fibber Magees smještenog na galwayskom trgu Eyre. "Osim toga, od stupanja zakona na snagu morao sam otpustiti trećinu svojih zaposlenika", dodao je.

Prvo namjerno kršenje novoga zakona svojevrstan je izazov za irsku vladu koja je krajem ožujka odlučno provela najoštriji potez antipušačke politike u Europi. Inspektori ministarstva zdravstva upozorili su vlasnike puba da bi im se moglo dogoditi da plate kaznu u iznosu od 3.000 eura te da im se oduzme dozvola za prodaju pića.

Prema raspoloživim podacima inspektora stroga zabrana pušenja na javnim mjestima, koja je u Irskoj stupila na snagu 29. ožujka, do sada se poštovala. Čini se da je ovaj korak vlasnicima puba Fibber Magees ipak donio neku korist. Novinar Irske državne televizije u utorak navečer u izravnom je javljanju iz puba u Galwayu izvijestio kako su u pub odmah pohrlili brojni gosti, posebno pušači, u što su se gledatelji i sami mogli uvjeriti.

Pročitajte više