Francuska glumica osuđena za pranje novca i utaju poreza, dobila dvije godine uvjetne

Foto: EPA

FRANCUSKA glumica Isabelle Adjani (68) proglašena je krivom za utaju poreza i pranje novca, piše Variety. Tu je odluku donio pariški sud. Osim uvjetne kazne od dvije godine, sudac je glumici izrekao i novčanu kaznu u iznosu od 250.000 eura.

Adjani je osuđena jer je 2016. i 2017. lažno izjavila da je njezino primarno boravište u Portugalu kako bi izbjegla plaćanje poreza u Francuskoj u iznosu od 236.000 eura. Također, osuđena je i da je prikrila "donaciju od dva milijuna eura od Mamadou Diagna NDiaye, pod pokrićem kredita, koji joj je omogućio utaju 1.2 milijuna eura poreza na transfere".

Najavila je žalbu, tvrdi da nije kriva

Isto tako, nezakonito je prebacila 120.000 eura s inozemnog računa na drugi neprijavljeni račun u SAD-u. Taj je novac kasnije prebačen na njezin račun u Portugalu.

Adjani, koja je bila nominirana za Oscara, zanijekala je ove tvrdnje i najavila je žalbu, potvrdio je njezin odvjetnik Olivier Pardo za Variety.

"Užasnuti smo ovom presudom", rekao je Pardo. "Isabelle Adjani nije mogla prisustvovati suđenju i tražili smo da ga odgodimo kako bi ona mogla biti tamo da je saslušamo, ali oni to nisu dopustili. Nemilosrdno jure za njom."

Istraga o poreznoj prevari pokrenuta je 2016. nakon što se njezino ime pojavilo u Panamskim dokumentima.

Pročitajte više