Isti automobil koji je presudio Eni Begović usmrtio i mladu zvijezdu Star Treka

Screenshot: YouTube

AUTOMOBIL Jeep Grand Cherokee ovih je dana glavna tema u medijima nakon što je mladi glumac Anton Yelchin poginuo od prignječenja tog 2.5 tone teškog džipa.

Yelchinov džip se počeo kretati unatrag i prikliještio ga uz ogradu što je prouzrokovalo smrt mladog glumca u manje od minute. Prema policijskom izvješću vozilo je bilo upaljeno i u leru.

Isti model vozila bio je u pitanju i kada je tragično preminula slavna glumica Ena Begović 2000. godine. S njom su se tada u vozilu nalazili suprug Josip Radeljak, majka Tereza i tek rođena kći Lana te njen posinak Leo Radeljak.

Leo Radeljak je vozio dok nisu došli na uzbrdicu na kojoj su se on i Josip odlučili zamijeniti. Kada su izašli iz auta ono se počelo kretati unatrag, sletjelo je s ceste i usmrtilo glumicu koja je u panici pokušala izaći, dok su njena majka i kći završile s težim ozljedama.

Josip Radeljak je tvrdio da je njegov sin Leo ostavio mjenjač u položaju za parkiranje, no da je automobil imao serijsku grešku koja je prouzročila nesreću. Sudski vještak je potvrdio da je mjenjač ipak bio postavljen u položaj za vožnju unazad, odnosno rikverc. Radeljak je bez obzira na to tražio odštetu od tvrtke Daimler Chrysler koju naposljetku nije dobio.

Radeljak je pokrenuo proces nakon što se u javnosti pojavila informacija da Chrysler namjerava ugraditi mehanizme zvučnog upozorenja kada vozač u njihovom džipu ručicu pomakne u položaj za parkiranje. Iz Chryslera su tvrdili da o tom razmišljaju jer su američki vozači veoma neoprezni te često zaborave pomaknuti mjenjač kada napuste auto da obave nešto na brzinu.

Radeljak je tužio i Jadransko osiguranje gdje je vozilo bilo osigurano te je od njih dobio manju odštetu nego što je tražio, 300.000 kuna umjesto traženih 460.254.

 

Pročitajte više