Istovremeno hvaljeni i osporavani izvor znanja - Wikipedia slavi 15. rođendan

Screenshot: Wikipedia

WIKIPEDIA, istovremeno hvaljeni i osporavani izvor znanja koji je praktički u potpunosti zamijenio sve tiskane enciklopedije, ove godine slavi 15. rođendan. Osnivač Jimmy Wales uz pomoć Larryja Sangera pokrenuo je Wikipediu 15. siječnja 2001. Cilj mu je bio naizgled nedohvatljiv – stvoriti sveobuhvatan izvor znanja koji će biti besplatan i dostupan svima.

Danas znamo da je uspio ostvariti svoj cilj. Za dpa-international izrazio je vjerovanje da će uspjeti održati Wikipediu još 15 godina ovakvu kakva jest, prije svega besplatnu: "Nemamo planova mijenjati se. Zadovoljni smo ovako kako jest."

Wikipedia se financira isključivo donacijama, a trenutno obuhvaća više od 37 milijuna članaka na 300-tinjak jezika, uključujući i hrvatski. Wales kaže da nije požalio što se njome nije obogatio kao neki drugi internetski inovatori: "Vrlo sam zadovoljan ishodom. Imam nevjerojatan život i uživam u svakoj njegovom trenutku."

Jedna od promjena koju bi Wales ipak volio vidjeti je više žena u svojoj tvrtki i kao autora na Wikipediji. Napominje da bi to svi u tehnološkoj industriji voljeli vidjeti, no ta se promjena događa vrlo sporo. Wales kaže da je svjestan izazova koji predstoje njegovoj internetskoj enciklopediji. Ogroman rast korisnika interneta u zemljama u razvoju i tehnološki trendovi kao što su pametni telefoni ono su na što se moraju usredotočiti ako žele opstati.

Teško je uopće zamisliti internetski prostor bez sveprisutne Wikipedije, stoga njoj i Jimmyju Walesu treba zaželjeti sve najbolje i svu sreću u daljnjem usavršavanju najvećeg besplatnog izvora znanja.

Pročitajte više