Berba neretvanske mandarine u punom jeku: Evo što je čini posebnijom od drugih

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: ENNA grupa

"NEMOJTE misliti da odbijam razgovor. Ne odbijam, nego radim", iskreno je započeo Marinko Prović, do kojeg je bilo doista teško doći. Njegov tempo nije lako pratiti s obzirom na to da dan u OPG-u Prović počinje u šest ujutro, a završava kasno poslijepodne.

"Ustanem vrlo rano kako bi se krenulo u berbu mandarina. Doduše, berbu sada obavljaju radnici, imam ih oko deset, ali opet, kada oni obave svoj posao, netko mora doći i odvesti to što je ubrano. Kada pokupim mandarine, onda ide utovar i vožnja do vaganja. Nakon vaganja ide otkup. Cijeli dan prođe", objasnio je proceduru Prović.

Uzgaja on i drugo voće, ali kaže da je glavna zvijezda upravo mandarina. Svoj karakteristični slatkasto-kiselkasti okus i sočnost duguje plodnoj zemlji, pogodnoj klimi i, naravno, marljivom radu neretvanskih uzgajivača. Sve to prepoznato je i na europskoj razini tako da neretvanska mandarina već godinama nosi i EU oznaku izvornosti, čime je Europska unija priznala njezinu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim državama.

"Ne znam što bih vam rekao. Nije da sam ja sada dobio ništa posebno tim priznanjem. Naravno da mi znači, ali jednostavno nastaviš dalje raditi i to je to", kratko se referirao na priznanje Marinko Prović, kojeg uoči i tijekom berbe muče svakodnevni problemi. Jedan od njih fizički je sitan, ali potencijalno vrlo opasan - sredozemna voćna muha.

"Jako nas muči sredozemna voćna muha"

"To vam je muha koja vam sleti na voćku i uništi je ubodom. Plod počne trunuti iznutra. Nakon sredozemne voćne muhe taj plod možete samo baciti. Morao sam baciti 50 posto ploda", otvoreno o problemu progovara Marinko Prović. 

Sredozemna voćna muha
Foto: Shutterstock 

Sredozemna voćna muha, mediteranska voćna mušica ili medulica dolazi iz subsaharske Afrike, a problem nastaje kada ženka polegne jaja u zrele plodove voćki. Može položiti i do 300 jajašaca u plod, kojim se ličinke hrane i tako ga unište. Odrasle, plodno zrele mušice pojavljuju se već početkom travnja i predstavljaju izniman problem za mandarinu. 

S obzirom na to da je poljoprivreda glavna gospodarska grana u dolini Neretve, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u tom području za razdoblje od 2023. do 2025., koji uključuje, između ostalog, ranu detekciju žarišta, prikupljanje i zbrinjavanje zaraženih plodova, kao i tzv. SIT aktivnosti, odnosno ispuštanje sterilnih kukaca voćne muhe. Rezultat ove metode je da ženka sredozemne voćne muhe odlaže sterilna jaja iz kojih se ne razvijaju ličinke.

Tajna doline Neretve

Osim voćne muhe, našeg sugovornika Marinka Provića muči i problem koji bi dugoročno mogao predstavljati još veći izazov za budućnost hrvatske poljoprivrede. Naime, smatra da se mladi u domaćoj proizvodnji voća jednostavno ne vide.

"Ja imam 55 godina i troje djece. Ovim su se ranije bavili moji roditelji. Nekada davno čini mi se da je bilo isplativije. Zato danas mladi, uključujući i moju djecu, odlaze u Zagreb. Ne vide svoju budućnost u ovom zanimanju, što je šteta jer mi u Opuzenu stvarno imamo krasne mandarine. Dolina Neretve je kao stvorena za to", poručuje Marinko svjestan da je njegov zavičaj među rijetkima u Europi s pogodnim geografskim i klimatskim uvjetima za uzgoj mandarina. Marinko Prović nada se da će tako i ostati premda, kaže, čini mu se da više nije kako je bilo.

Opis: Dolina Neretve i plantaže mandarine
Foto: Shutterstock

"Kao da se klima promijenila. Prema mom mišljenju, sada je previše toplo. Trebaju nam one prave bure, malo vjetra, hladnije vrijeme. Promjena utječe i na mandarine. Zato se nadam da ćemo i dalje moći proizvoditi mandarine kao i do sada", kaže nam i pojašnjava da sezona mandarina kreće početkom rujna, a ako su pogodni vremenski uvjeti, može potrajati sve do prosinca. Uz sve izazove u poslu, barem se za otkup ne mora brinuti. Marinko Prović ostvario je dobru suradnju s tvrtkom ENNA Fruit, a u njezin otkupni centar u Opuzenu svakoga dana vozi mandarine na vaganje.

Naime, ENNA Fruit je vodeći otkupljivač i dobavljač voća i povrća u Hrvatskoj. Surađuje s više od 1000 domaćih proizvođača voća i povrće te im nudi podršku na terenu, savjete svog stručnog tima, otkup kroz dugoročne ugovore i uredno plaćanje. 

"Meni su oni super i nemam nikakvih problema. S njima surađujemo već godinama. Nakon vaganja mandarine se pakiraju i označuju pa se kasnije šalju u prodaju diljem Hrvatske i Europe", objasnio je Prović.

ENNA Fruit plasira domaće voće i povrće trgovačkim lancima, čime se povezuju primarna poljoprivredna proizvodnja i tržište. Zbog njih se domaći proizvodi s hrvatskih polja mogu naći u trgovinama, odnosno na svačijem stolu.

Berba uvijek započinje pjesmom

Za kraj razgovora naš nam je sugovornik otkrio da mu mandarina nikada neće dosaditi iako se godinama bavi njezinim uzgojem, a kroz njegove ruke prošle su tone tog specifičnog voća.

"Svakoga dana pojedem kilogram mandarina i, što bi se u nas reklo, baš mi super legne", priča Marinko uz napomenu da svaka berba na njegovom OPG-u počinje pjesmom bez obzira na sve izazove - od mušica, radne snage, do klimatskih promjena.

"Započinje je ključna riječ jer kad tek krenemo, bude i pjesme i veselja, ali kad shvatimo koliko toga imamo za nabrati, više nikome nije ni do čega" kroz smijeh se našalio Prović.

Foto: Shutterstock

"Kad budete imali prilike, dođite na našu zemlju. Ne može se ova milina telefonom ispričati. Moraš to doživjeti. Koliko god da mi teško nekad bude, zbog te miline nikad ne odustajem i nikad neću", zaključio je Marinko Prović.

Sponzorirani sadržaj donose Index i ENNA grupa u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više