Ivana Popović grčevito se borila do kraja: "Život ostaje i nakon što nam odrežu dojku"

Screenshot:YouTube

"IMAM 46 godina i do sada sam dva puta uspjela ubiti rak. Kao 28-godišnja djevojka pobijedila sam rak grlića maternice, prije tri godine rak dojke. a u subotu ću pobijediti i sve predrasude koji se vežu uz tu bolest od koje je umrla moja baka i još nekoliko meni jako dragih žena. Kvaliteta života ne ovisi o tome imaš li male ili velike dojke, ni o tome imaš li ih uopće, jer i bez njih život može i mora biti jednako živahan, veseo i ispunjen", rekla je za Index prošlog ljeta dizajnerica Ivana Popović, netom prije nego što je otplivala plivački maraton od Crikvenice do Šila.

Nažalost rak je pobijedio, a Ivana je izgubila bitku za život 30. prosinca.

Činjenica da su joj tri godine ranije odstranjene dojka i 28 limfi te da je gledala u oči smrti nije joj umanjila, nego čak popravila kvalitetu života, joj je nakon toga živjela punim plućima, kao da je svaki dan onaj posljednji.

Ivana je bila osebujna umjetnica i aktivistica, rođena u obitelji uglednog liječnika i menadžerice u Gorskom kotaru, gdje je provela prve godine života. Nakon razvoda roditelja došla je u Zagreb, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti.

U umjetnosti i životu, za nju tabui nisu postojali, a s javnošću je otvoreno dijelila detalje iz svog života, nadajući se da će još nekom pomoći.

S 28 godina oboljela je od raka grlića maternice, kojeg je uspjela pobijediti, no nakon 15 godina tumorne stanice pojavile su joj se na grudima. Odbila je kemoterapije, podvrgnula se mastektomiji te se odlučila protiv zloćudne bolesti boriti makrobiotikom i postom. Zloćudnu bolest, nažalost, nije uspjela pobijediti. Iza sebe ostavila je dvije kćeri, 18-godišnju Lunu te 11-godišnju Avu.

"Da sam se predala, umrla bih kada mi je bilo 28 godina i danas ne bi bilo ni mene, ali ni mojih kćerkica. Odlučnost da pobijedim bolest zaslužna je tako, ne za jedan, nego za tri života", rekla nam je lani. 

Pročitajte više