Koncerta Mejaša u Puli definitivno neće biti, oglasio se Grad

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

NAKON što smo jučer objavili da je Grad Pula odbio izdati dozvolu hrvatskom sastavu Mejaši za koncert koji se trebao održati ispred Kaštela, oglasili su se iz Grada. Kažu da nisu zabranili koncert Mejaša, nego da su napravili selekciju zbog prevelikog interesa i premalo termina za koncerte.

Dodaju da imaju utvrđene kriterije programa i usklađene termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone. 

"Interes za održavanje programa u svim prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Puli u 2023. godini znatno je veći od broja raspoloživih termina. U situaciji kada nije moguće održavanje svih predloženih programa bila je nužna selekcija programa koji će se održati.

Obzirom na ograničeni broj termina te na posebnu potrebu usklađenja termina održavanja programa, Povjerenstvo je, u okviru svoje nadležnosti i ovlaštenja, izvršilo selekciju svih zaprimljenih prijava, uskladilo termine održavanja programa te predložilo programe za održavanje.

Slijedom naznačenog, Povjerenstvo nije zabranilo održavanje niti jednog programa pa tako niti održavanje koncerta Mejaša koji je predložio organizator Incognito Agency", napisali su iz Grada Pule i tako objasnili zašto se koncert Mejaša definitivno neće održati.

"Koncert je zabranjen"

Glas Istre, pak, tvrdi da je koncert zaista zabranjen.

Da je doista došlo do zabrane, potvrdio im je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (koji je zadužen za prostor Kaštela) Gracijano Kešac dodavši da nije on taj koji je donio odluku, nego Povjerenstvo.

Kešac je, pak, član Povjerenstva.

Ostali članovi spomenutog Povjerenstva su Darko Komšo (ravnatelj Arheološkog muzeja), Sanja Cinkopan Korotaj (direktorica TZ-a Pule), Emina Popović Sterpin (pročelnica za kulturu u Gradu Puli) i glazbeni producent Edi Cukerić.

Mejaši tvrde da su odbijeni zbog "birtijaške glazbe"

Filip Zoričić kaže da nema pojma o koncertu Mejaša, a iz benda tvrde da su ih odbili zbog glazbe koju izvode.

Nikola Bosilj iz Mejaša tvrdi da je Grad Pula odbio organizatoru dati dozvolu za koncert, ali od Grada nisu dobili ništa napismeno iako su prije nekoliko dana zatražili pisano obrazloženje.

"Usmeno je do nas došlo objašnjenje da je to birtijaška glazba", rekao je Bosilj za Index.

"To je hrvatska glazba u kojoj promoviramo tamburicu. Pitam se kome još zabranjuju koncerte u Puli. Mi smo nastupali u svim dijelovima svijeta i nikad nije bilo problema. Zbog ovoga smo otkazali tri gaže", govori.

Pročitajte više