Izabrana je najljepša fotka divljih životinja. Fascinantna je, ali i potresna

Foto: Profimedia

Prekrasna fotografija mladog polarnog medvjeda koji spava na santi leda, britanskog fotografa Nime Sarikhanija, osvojila je nagradu za najbolju fotografiju divljih životinja. Nima je ujedno dobio nagradu za fotografa divljine - Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award.

"Dok su klimatske promjene najveći izazov s kojim se suočavamo, nadam se da ova fotografija također budi nadu. Još ima vremena da popravimo nered koji smo izazvali", izjavio je Sarkhani za CNN. 

"Fascinantna i potresna fotografija"

Fotografiju je snimio nakon tri dana traženja polarnih medvjeda kroz gustu maglu u blizini norveškog arhipelaga Svalbard. Na natječaj koji je organizirao londonski Prirodoslovni muzej pristigle su fotografije iz 95 zemalja tijekom 2023. godine. Potom su ljubitelji fotografije divljih životinja i prirode iz cijelog svijeta pozvani da glasaju s uže liste od 25 fotografija.

"Nimina fotografija, istovremeno fascinantna i potresna, omogućava da vidimo ljepotu i krhkost našeg planeta. Slika koja navodi na razmišljanje je oštar podsjetnik na integralnu vezu između životinje i njenog staništa i služi kao vizualni prikaz štetnih utjecaja klime i gubitka staništa", izjavio je ravnatelj Prirodoslovnog muzeja dr. Douglas Gurr.

Za Niminu fotografiju glasalo je više od 75.000 ljudi. Pored Nime, još četiri fotografa su oduševila ljubitelje fotografije i prirode.

Pročitajte više