Izazov za pilote: Ovi aerodromi smatraju se najopasnijima na svijetu

Foto: Shutterstock

RAZLIČITI razlozi mogu doprinijeti tome da slijetanje i polijetanje budu izazov za pilote, a među najopasnijim aerodromima na svijetu su Lukla u Nepalu, Toncontin u Hondurasu i Madeira u Portugalu.

Sa zapanjujućim brojem aviona koji svakodnevno polijeću i slijeću na različitim lokacijama, aerodromi se mogu smatrati jednima od najvažnijih struktura na svijetu koje osiguravaju neophodnu infrastrukturu za efikasan zračni promet, ali nisu svi aerodromi isti.

S obzirom na to da se neki nalaze na neravnom terenu ili na njih utječu drugi uvjeti, postoje određeni koji se smatraju najopasnijima na svijetu, a portal Traveller365 izdvojio je 10 najopasnijih.

1. Aerodrom Lukla, Nepal

Aerodrom Tenzing-Hillary nalazi se u himalajskim planinama u Nepalu i poznat je kao najopasniji aerodrom na svijetu. Kratka pista koja se nalazi između dva planinska vrha duga je samo 457 metara i zahtijeva od pilota da budu posebno obučeni za slijetanje i polijetanje.

2. Međunarodni aerodrom Toncontin, Honduras

Smješten u glavnom gradu Tegucigalpi, Toncontin se smatra drugim najopasnijim aerodromom na svijetu. Aerodrom ima vrlo kratku pistu od oko 1862 metra koja je okružena planinama i nalazi se na nadmorskoj visini od 1004 metra.

3. Međunarodni aerodrom Princeza Juliana, St. Maarten

Uska pista ovog aerodroma nalazi se ispred plaže Maho i duga je samo 2300 metara. Poznat je po svojim pistama nadomak plaža koje zahtijevaju slijetanje na vrlo malim visinama i vrlo precizne prilaze komercijalnih mlažnjaka.

4. Aerodrom Madeira, Portugal

Aerodrom Madeira se nalazi na malom otoku u Atlantskom oceanu i ima vrlo kratku pistu od 2000 metara. Piloti moraju biti prilično vješti da bi uspješno sletjeli na ovu lokaciju zbog jakog vjetra i planinskog terena.

5. Međunarodni aerodrom Gibraltar, Gibraltar

Međunarodni aerodrom Gibraltar, dugačak samo 548 metara, jedan je od najkraćih komercijalnih aerodroma na svijetu. Smješten između visokih litica na Gibraltarskoj stijeni, poznato je da je na aerodrom teško sletjeti zbog kratke piste i ograničene vidljivosti.

6. Aerodrom Paro, Butan

Ovaj aerodrom se nalazi u planinskom lancu Himalaja i poznat je kao jedan od najopasnijih na svijetu. Aerodrom je okružen visokim planinskim vrhovima, što otežava pilotima slijetanje i polijetanje.

7. Aerodrom Courchevel, Francuska

Smješten u francuskim Alpama, aerodrom Courchevel poznat je po svojim preciznim prilazima za slijetanje koji zahtijevaju od pilota oštre zaokrete na krajevima piste. Aerodromska pista duga je samo 524 metra, što je čini jednom od najkraćih pista na svijetu.

8. Međunarodni aerodrom Queen Beatrix, Aruba

Međunarodni aerodrom Queen Beatrix nalazi se na jugu Arube i poznat je po svojoj uskoj pisti i turbulentnim vjetrovima koji pilotima otežavaju slijetanje i polijetanje.

9. Ledena pista, Antarktika

Ovaj aerodrom se nalazi na ledenoj plohi Ross i jedina je pista koja se nalazi na kontinentu Antarktike. Smatra se jednim od najopasnijih aerodroma na svijetu zbog ledenih uvjeta i kratke piste od 557 metara.

10. Aerodrom Juancho E. Yrausquin, Saba

Smješten na karipskom otoku Sabi, ovaj aerodrom je poznat po svojoj vrlo kratkoj i uskoj pisti od 399 metara. Pista je okružena strmim liticama, što otežava polijetanje i slijetanje.

Pročitajte više