Izbjeglica osvojio 400.000 eura na božićnoj lutriji: "Žena i ja nismo imali ni pet eura"

Screenshot: YouTube

NEZAPOSLENI Senegalac kojeg je spasila španjolska obalna straža kad je prije osam godina prema toj zemlji iz Maroka krenuo u malenom prekrcanom drvenom čamcu, na španjolskoj božićnoj lutriji osvojio je 400 tisuća eura.

Kako prenosi britanski Guardian, 35-godišnjak pod imenom Ngame jedan je od 1600 dobitnika velike lutrije. Listić je kupio u obalnom gradiću Roquetas de Mar u Almeriji, gdje živi sa svojom suprugom, koja je također došla iz Maroka kao izbjeglica.

"Ne mogu vjerovati, mogu vam reći da ima dana kad nas dvoje nemamo ni pet eura", ispričao je novinarima Ngame, još uvijek u šoku zbog dobitka.

Sa suprugom je na španjolski otok Tenerife stigao prije osam godina, a spasila ih je obalna straža kad se maleni brod u kojem su plovili našao u problemima.

"U čamcu je bilo 65 ljudi, jako sam zahvalan Španjolcima i njihovoj obalnoj straži koja nas je spasila iz mora", rekao je.

Od dolaska u Španjolsku povremeno rade kao berači voća i povrća ili pomažući u staklenicima, no Ngame je nedavno otpušten i otada bezuspješno traži posao.

Španjolsku božićnu lutriju od milja zovu 'Debela' (El Gordo) te je jedna od najizdašnijih na svijetu. Ove je godine bila vrijedna čak 2,2 milijarde eura. Za razliku od drugih lutrija koje nagrađuju samo nekoliko sretnih dobitnika, ova nagrađuje tisuće njih. Održava se još od 1812. godine, a trajala je i tijekom španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine.

Božićna je lutrija u Španjolskoj dio tradicije pa se obitelji, prijatelji i kolege okupljaju i zajedno uplaćuju listiće. Standardni listić košta 20 eura, a na prodajnim mjestima nekoliko dana prije izvlačenja nastaju kolone ljudi. 

Pročitajte više