Izgorio cijeli obronak, ali ona još stoji: Ova kućica govori sve o hrabrim vatrogascima iz Žrnovnice

Screenshot: HRT

NAKON velikih požara koji su od ponedjeljka harali Dalmacijom, Žrnovnicom su zavladale skoro apokaliptične scene - na okolnim obroncima izgorjelo je skoro sve.

Skoro, ali ipak ne sve. Jedna ponosna kućica usred zgarišta još uvijek stoji, obranjena zahvaljujući nevjerojatnoj hrabrosti vatrogasaca DVD-a Žrnovnica. Riječ je o kamp kućici u vlasništvu Nikše Barbarića, koji se tamo bavi uzgojem pčela. Cijeli obronak je potpuno izgorio, kao i maslinik koji je okruživao kućicu, no pčele i ova ponosna kućica su obranjene.

"U trenutku nailaska požara vatrogasci DVD-a Žrnovnica su se nalazili na našoj parceli, s kojom završava put prema Vilaru, samim time tu je bila zadnja crta obrane prema Žrnovnici. Kad se buktinja počela približavati preventivno smo zapalili i odmah ugasili par metara raslinja prema vatrenoj liniji, te tako onemogućili vatri da zahvati kućicu i parcelu. Parcela se redovito održava i kosi pa nije imalo što gorjeti na njoj. U obrani je sudjelovalo 12 vatrogasaca DVD-a Žrnovnica s jednim vozilom, koji su se u trenutku nadolaska vatre odmah povukli prema obližnjim kućama da bi se pripremili na obranu", opisali su nam iz Pčelarstva Barbarić.

Pročitajte više