Nitko na internetu ne prepoznaje ovu "zaboravljenu" pop pjesmu. A vi?

Screenshot: Youtube

Snimka traje samo 17 sekundi i zvuči pomalo kao Genesis iz ere 80-ih koji dopire iz kazetofona na dnu bazena, ali ovaj glazbeni isječak živahnog popa postao je jedan od najvećih i najtrajnijih glazbenih misterija na internetu.

Snimku je 2021. postavio netko po imenu Carl92, želeći znati može li je itko identificirati. "Ne sjećam se njezinog podrijetla", napisao je na stranici pod nazivom WatZatSong, rekavši da ju je pronašao "između hrpe vrlo starih datoteka u sigurnosnoj kopiji DVD-a" i da mu "zvuči pomalo poznato". Ali čak ni nakon što je isječak od 17 sekundi objavljen na Redditu, gdje moćni pop kulturni um brojnih korisnika rijetko zakaže, nitko nije uspio identificirati pjesmu ili izvođača, piše The Guardian.

Potraga je zaokupila maštu javnosti, a prošlog lipnja snimka je dobila vlastiti subreddit, nazvan po neslužbenom naslovu pjesme Everyone Knows That (Ulterior Motives) ili EKT. A u posljednje vrijeme snimku pokušava identificirati i TikTok, sa sličnim rezultatom. Bas, glazbeni novinar iz Nizozemske, jedan je od moderatora subreddita. On vjeruje da je potraga propala dijelom zbog kulturnih promjena.

"Živimo u vremenu kada nam je znanje slobodno dostupno i glazbu možemo konzumirati bez velikih ograničenja. Glazba koja je izgubljena u vremenima prije interneta vjerojatno je vrlo zanimljiva mlađim ljudima, jer im je toliko strana stvar da ne mogu jednostavno potražiti pjesmu", kaže.

Pokret "lostwave"

Dvadesetogodišnja Kylie Boggly jedna je od takvih ljudi. "Ulazimo u prime time za 'izgubljene' medije na koje će se u budućnosti gledati blagonaklono. Zahvalna sam što mogu biti dio toga", kaže Boggly.

Ističe da je EKT najvidljivija manifestacija pokreta "lostwave", koji okuplja prašnjave, zaboravljene melodije, možda snimljene s radija ili zakopane u mapi starih MP3-ica, i pokušava im dati ime i izvođača.

"Postoji još jedna neidentificirana pjesma koja je nazvana 'najtajanstvenijom pjesmom na internetu', a taj misterij nije riješen gotovo dva desetljeća. Ali mislim da je EKT nadmašio svoju popularnost. Čini se nevjerojatnim da umjetnik nikada ne bude pronađen", kaže Boggly.

Jedan kamen spoticanja je to što se nitko ne može složiti oko teksta, zahvaljujući lošoj kvaliteti zvuka. Čak postoji dvojba oko toga je li pjevač muškarac ili žena. No internetski detektivi identificirali su bubnjarski stroj i sintisajzer korišten za pjesmu, najvjerojatnije LinnDrum i Yamaha DX7, što sužava datum njezina izdavanja na neko vrijeme nakon 1983.

Je li pjesma uopće autentična?

Deseci izvođača sličnog zvuka (Roxette, Savage Garden, tip koji je pjevao tematsku pjesmu Pokémon TV serije) pitani su je li to njihova pjesma, ali bez uspjeha. Naravno, prevare su cvjetale. Bas se prisjeća redditora koji tvrdi da je pjesmu čuo u poljskom McDonald'su.

"Ova osoba je lažirala e-poruke od tvrtki kako bi zadržala zajednicu pretraživača u uvjerenju da ćemo pronaći pjesmu. Bodovi za kreativnost, pretpostavljam", rekao je Bas.

Pjesma je možda bila neobjavljen demo ili reklamni jingle. Basova teorija je da je stvorena u SAD-u za film ili reklamu i "na kraju je završila na VHS vrpci". "Netko je snimao zvuk u njihovoj sobi dok je VHS kaseta svirala u pozadini, i sigurnosno kopirao datoteku na DVD i zaboravio na nju", kaže on.

Drugi misle da je mogla doći iz Japana. Trenutačno, kaže Boggly, tražitelji pokušavaju stupiti u kontakt s opskurnim pjevačem po imenu White Mike Johnny Glove, "koji ima nevjerojatno sličan glas". Što se tiče Carla92, on je nestao, a neki kažu da je sigurno inscenirao cijelu stvar. Može li to možda biti djelić glazbe koju je generirao pomoću umjetne inteligencije?

Ako je tako, uspješno je trolao desetke tisuća ljudi. Ali nema dokaza koji bi upućivali na to da pjesma nije autentična. Obeshrabreni ton njegove skoro posljednje poruke, koja je stigla samo nekoliko mjeseci nakon što je objavio EKT, svakako zvuči istinito. "To je slijepa ulica. U svakom slučaju, izgubio sam interes za pjesmu", napisao je. Međutim, ostatak svijeta čini se da nije.

Pročitajte više