Bili smo u Baranji, tamo se uzgaja omiljena namirnica mnogih Hrvata. Evo priče

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: ENNA grupa

POČETAK je prosinca i Vinko Kovačev planira kako nabaviti strojeve za obradu i uzgoj bijelog luka (češnjaka) kojeg je prvi put posadio krajem listopada. Cijeli život bavi se poljoprivredom, a sada, u 57. godini razmišlja o kulturama koje do sad nije uzgajao.

“Volim reći da sam seljak tri u jedan - karakterno, profesionalno i lokacijski. To znači da volim zemlju više od bilo čega, to je naš život”, kaže.

Nasadi raznih kultura koje uzgaja njegova obitelj prostiru se na 400 hektara. Nekada je od ovoliko zemlje živjelo 40 baranjskih obitelji, a sada je obrađuje on sa svojom. Radi sa sestrom i bratom te njegovom trojicom sinova. Četiri OPG-a čiji su nositelji organizirali su i udružili u zadrugu kako bi lakše vodili poslovanje.

Žive u baranjskom Topolju. Do sada su uzgajali ratarske kulture, ali od toga se, smatra, više ne može živjeti. Prije četiri godine posadili su marelice na 20 hektara. Ove godine brali su ih prvi put, a prinos je bio dvostruko veći od očekivanog. Sada je tu češnjak, a planiraju uzgajati još i rajčicu te krumpir.

Proizvodnja češnjaka u Hrvatskoj (zajedno s lukom, budući da su dostupni podaci zbirni), još uvijek nije dostigla količine iz rekordne 2008. godine kad je proizvedeno preko 35.000 tona ovih povrtnih kultura. No, obje, a posebno češnjak, tražena su roba na tržnicama i u trgovinama.

Na ovim prostorima sadile su ga mnoge generacije.

“Moja baka ga je sadila u bašti, a mi ga prilično često koristimo u našoj kuhinji. Moj otac ga je jeo uz svako jelo. Češnjak ide uz sve”, priča Vinko.

Dodaje da ga najviše potroši za spremanje domaćih kobasica i paprikaša.

“Jedino što je nezgodno je taj miris, ali ljudi ga vole. Ja isto.”

Njegova djelotvorna svojstva poznata su odavno. Češnjak je bogat antioksidansima, poput alicina, te ima snažna antimikrobna svojstva i jača imunološki sustav. Pozitivno djeluje na zdravlje srca, snižava krvni tlak i smanjuje razinu kolesterola te može poboljšati cirkulaciju krvi. Pored toga, vrlo je ukusan i koristi se kao začin raznim jelima.

Vole ga stari i mladi. Društvene mreže preplavljene su receptima i videima u kojima ljudi različitih generacija pripremaju slastan namaz od pečenog češnjaka a zatim ga poslužuju na hrskavom kruhu. Dio je tradicionalnih i veganskih jela, od kobasica, prerađevina pa sve do humusa.

Ilustracija: Shutterstock

Oprema košta 260 tisuća eura

Prije nego što češnjak dođe na stol, potrebno ga je posaditi, uzgojiti, povaditi i očistiti. Svi strojevi potrebni za posao uzgajanja češnjaka, za koje je Kovačev baš ovih dana dobio ponude, koštaju 260 tisuća eura.

Nada se da će sredstva iz europskih fondova dobiti, budući da je već posadio četiri hektara. To je otprilike i količina kojom može aplicirati i na državne poticaje.

Nabavio je kvalitetno francusko sjeme dvije vrste - messidor i sabagold koje odlikuju izrazito bijela boja i krupni češnjevi. Ovakvi su na tržištu najtraženiji.

Zasad o očekivanom prinosu nije htio nagađati, no kaže da vjeruje da će on uz trud biti dobar. Osim poljoprivrednih strojeva za sađenje, vađenje i obradu planiraju uložiti i u sustav navodnjavanja. Prednost Baranje je što se u blizini nalaze dvije rijeke - Dunav i Drava pa su baranjska polja dobro prožeta kanalima bez kojih ovdje ne bi bilo mnogo uroda.

Međutim, stanje u poljoprivredi, kao i u mnogim gospodarskim granama, nije bajno, smatra.

“U Baranji se preslikava sve kako je u državi i u cijelom svijetu. Kaotično je jer su velike oscilacije u cijenama. U ove dvije godine uvjerili smo se da je sve moguće, da je moguć velik porast cijena i troškova, ali isto tako smanjenje u roku od nekoliko mjeseci.”

Dodaje da je takva neizvjesnost velik problem.

“Ova godina je bila katastrofalna za ratarenje. Od velikih troškova koje smo imali u jesenskoj sjetvi pa do prepolovljenih cijena pšenice i ječma u odnosu na lani”, objašnjava.

Ilustracija: Shutterstock

Manjak stanovnika velik je problem

Tržišni uvjeti u proizvodnji žitarica mnogo su se promijenili proteklih godina, kaže, pa sad budućnost vide u uzgoju povrtnih kultura kao što su češnjak, krumpir i rajčica.

“Pokušat ćemo nešto dohodovnije raditi jer ovdje se neka blistava budućnost ne vidi. Barem je ja ne vidim”, kaže iskreno.

Velik je problem, dodaje, što u ovom kraju više nema ljudi.

Priča nam kako se sjeća da je Baranja nekad imala mnogo više stanovnika, a tako i njegovo Topolje. Mladi, kaže, uglavnom ne razmatraju karijere u poljoprivredi, no svijetlih primjera ima. Njegova tri nećaka školovani su poljoprivrednici. Zbog ljubavi prema selu i ovom načinu života, sretni su i žive dobro, ali i mnogo rade.

S jednim nećakom, Bojanom Đurićem, podigao je prije četiri godine nasad marelica.

Vremenski uvjeti su bili dobri, a i tlo je bilo pogodno, pa je prinos bio odličan. Otkupni centar ENNA Fruit iz Donjeg Miholjca otkupio je od njih 40 tona ove voćke. To je, kaže Vinko, nešto na čemu je zahvalan.

“Suradnja je korektna i fer. Olakšava nam što možemo isporučiti cjelokupnu robu bez obzira na to što je ove godine bilo dogovoreno 20 tona.”

Uspješnu suradnju nastavili su i nakon marelica koje su sazrele u srpnju. Tim iz Enne Fruit, vodeće tvrtke za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća u Hrvatskoj i regiji, pomogao im je da nabave sjeme češnjaka koji je već u zemlji. To je prvi primjer zajedničke proizvodnje češnjaka na području Baranje. Stručnjaci iz tvrtke surađuju i savjetuju više od 1000 hrvatskih kooperanata. Nude im savjete stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore.

Ilustracija: Shutterstock

Ključan su suigrač domaćim proizvođačima jer s njima u suradnji potiče se domaća proizvodnja uz napredna znanja i tehnologiju. Rezultat te suradnje je domaće voće i povrće koje je prepoznato na tržištu po svježini i okusu.

Uz to, imaju otkupne centre diljem Hrvatske, što mnogo znači samim kooperantima. Ovaj u Donjem Miholjcu nalazi se svega 68 kilometara od Vinkovog gospodarstva. Marelice, koje je ovog ljeta s obitelji brao od pet sati ujutro, iste večeri dopremio bi Enni Fruit. Stoga su vrlo brzo našle put do domaćih kupaca.

Tako će, uvjeren je, biti i s češnjakom.

Sponzorirani sadržaj donosi Index u suradnji s ENNA grupa te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više