Iznenađujuće, ali mnogi se ne znaju pravilno sunčati. Evo što sve radite krivo

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

SVAKO ljeto ponavljamo priču - želimo brončani ten, ali često završimo s crvenilom i osjećajem peckanja na koži. Realnost je ipak takva da živimo u vremenu kad se preporučuje sunčanje s oprezom jer je ono odavno prestalo biti samo sinonim za ljepotu, a postalo je i sinonim za oprez.

Zaboravite na maratonska sunčanja jer ključ zdravog tena ipak leži u postepenom i planiranom izlaganju. Stručnjaci danas preporučuju da započnemo sa samo 15 do 20 minuta direktnog sunčanja dnevno, postupno povećavajući vrijeme koje provodimo na suncu. Ovaj pristup pomaže izraditi prirodnu zaštitu kože i izbjegava šok od UV zraka, što smanjuje rizik od opeklina i dugoročnih oštećenja poput tamnih pjega ili melanoma.

Kratka i redovna izlaganja suncu pomoći će vam da dobijete željeni ten, a pritom ćete izbjeći neugodne posljedice poput opeklina, tamnih pjega ili, još gore, melanoma. 

Bitan je i UV indeks, a ne samo temperatura

Tamniji ten koji nastaje na našoj koži nakon sunčanja zapravo je reakcija kože na stanična oštećenja nastala djelovanjem UV zraka. Koža ta oštećenja shvaća kao prijetnju te nastoji proizvesti što više melanina, tj. kožnog pigmenta, i tako nastaje tamniji ten.

Između 10 i 16 sati Sunčeve su zrake najjače i najopasnije, a najviše vrijednosti UV indeksa pojavljuju se na ljeto, posebno od 12 do 14 sati. Stoga bi bilo dobro, kad gledamo vremensku prognozu, da uvijek obratimo pozornost i na to koja je vrijednost UV indeksa. Često je, a pogrešno, mišljenje da toplina sunca utječe na opekline i popratne nelagode, zapravo je to ultraljubičasto (UV) zračenje.

Ako je razina UV indeksa šest i više, sugerira se povećani oprez jer je upravo tada visoka opasnost od zračenja. Primjerice, kod UV indeksa čija je brojka 8-10, djeca mogu dobiti opekline već nakon 10 minuta na suncu, što može biti izrazito opasno. Kad je ta brojka iznad 10, dovoljno je samo pet minuta da mlada i nezaštićena koža dobije opekline.

Ilustracija: Shutterstock

Ipak, kada ste na suncu, uvijek se sugerira da nosite prozračnu odjeću od prirodnih materijala, široke šešire i sunčane naočale s UV zaštitom kako biste se dodatno obranili od štetnih zraka. Jednostavne promjene, poput odabira odjeće, mogu drastično smanjiti izloženost štetnim zrakama i sačuvati zdravlje vaše kože.

Krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF) trebala bi biti vaš stalni pratitelj tijekom ljeta. Preporučljivo je koristiti bilo koju kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili iznad.

Zaštitni faktor sprječava opekline, ali ne blokira u potpunosti proizvodnju melanina, pigmenta koji vašoj koži daje preplanuli ten. Valja istaknuti kako kreme sa zaštitnim faktorom 50 u malom, ali potencijalno bitnom postotku bolje štite od krema s manjim zaštitnim faktorom. One blokiraju 96,7 posto UV zračenja.

Ne zaboravite nanositi kremu najmanje 15 minuta prije izlaska na sunce i obnavljati sloj svaka dva sata, kao i nakon plivanja ili intenzivnog znojenja. Istraživanja pokazuju da upotreba kreme sa zaštitnim faktorima ne umanjuje samo rizik od raka kože, nego i pomaže u očuvanju mladolikosti tako što štiti od prijevremenog starenja uzrokovanog Sunčevim zračenjem.

Na tržištu postoji mnogo opcija, a za sve one koji žele dodatnu sigurnost i zaštitu za cijelu obitelj, dm u svom asortimanu nudi proizvode iz linije Sundance. Ona obuhvaća širok spektar proizvoda za sunčanje i nakon njega, od zaštitnih krema do after-sun losiona, koji su prilagođeni svim tipovima kože i uzrastima. 

Sundance proizvodi su napravljeni tako da pružaju njegu i zaštitu te osiguravaju sigurnije sunčanje, dok je koža hidratizirana i zaštićena od utjecaja UVA i UVB zraka. Ako spadate u one koji umjesto plaže vole ljetnu rekreaciju i sportove, Sundance ima i sportsku seriju proizvoda koja je iznimno vodootporna. Za one s osjetljivom kožom tu je Sundance Sensitiv serija. Ne sadrži mirisne tvari i prikladna je za osobe sklone alergijama i osipima. 

Ilustracija: Shutterstock

Hvalevrijedna inicijativa - besplatni dermatološki pregledi u 14 hrvatskih gradova

Važno je nakon sunčanja redovito pregledavati kožu i obratiti pažnju na bilo kakve promjene. Ako primijetite nove mrljice, promjene na postojećim madežima ili druge neobične promjene, zabilježite datum kada ste ih primijetili i konzultirajte se s dermatologom. Prevencija je ovdje ključna za potencijalno otkrivanje melanoma, što može značajno povećati šanse za njegovo uspješno liječenje.

Upravo zato, početkom lipnja kompanija dm predstavila je inicijativu "Zaštiti se…i uživaj na suncu", u sklopu koje se organiziraju besplatni dermatološki pregledi u 14 hrvatskih gradova. Ovi pregledi pružaju priliku svim građanima da bez prethodne prijave obave preventivni pregled kože i savjetuju se s dermatolozima. 

Inicijativa postoji od 2011. godine te je dosad više od 14 tisuća ljudi posjetilo i iskoristilo preglede. Dermatolozi u prosjeku 10 posto pregledanih građana upućuju na daljnje preglede zbog promjena na koži te sumnje na karcinom ili melanom.

Ove dermatološke preglede dm organizira u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom. Prošle godine odaziv građana bio je odličan, što potvrđuje i Gorana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

"Prošle godine pregledima u osam gradova pristupilo je više od 1500 građana. Dermatolozi su na daljnje preglede uputili 205 ljudi, od kojih 80 zbog sumnje na karcinom. Vjerujemo da ti rezultati govore dovoljno u prilog redovitim preventivnim pregledima kože. Ponosni smo na dosadašnji odaziv građana, kojem je doprinijela suradnja dm-a s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom, kao i naš dugogodišnji angažman na unapređenju zdravlja sugrađana“, izjavila je Gordana Picek.

Daljnji pregledi koji će se održati su na sljedećim lokacijama: u Slavonskom Brodu (22. lipnja) te Osijeku (29. lipnja). 

Tijekom srpnja pregledi će se održati u Koprivnici, Čakovcu, Krapini, Puli i Zadru, a tijekom kolovoza u Karlovcu, Crikvenici, Splitu, Imotskom i Gospiću. Detaljan raspored dostupan je na stranici dm-a.

Zbog dm-ove inicijative, s kojom se podiže svijest o bitnosti pregleda uz široki asortiman zaštitnih proizvoda, građani, ako se pridržavaju ovih važnih savjeta, mogu bolje zaštiti kožu, a potom i svoje zdravlje. 

Iskoristite dm-ovu inicijativu za besplatne dermatološke preglede kako biste bili sigurni da je vaša koža zdrava i spremna za ljeto.

Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.