Izraelu odbijena i druga pjesma za Eurosong jer je politična. Prijeti im izbacivanje?

Foto: Twitter

Nakon što je odbila prvu odabranu pjesmu Izraela za natjecanje za pjesmu Eurovizije, Europska radiodifuzna unija (EBU) također je odbila i drugu pjesmu pod nazivom Dance Forever, izjavili su dužnosnici ministarstva vanjskih poslova u srijedu.

Dance Forever je pjesma koja je u glasovanju posebnih žirija završila na drugom mjestu, iza October Rain, a potpisuju je predstavnica zemlje Eden Golan te Ron Beaton, Mai Spadia i Vinon Yahal. Stihovi su na engleskom osim nekoliko rečenica na hebrejskom, piše Ynetnews. Druga pjesma predana je EBU-u unaprijed zajedno s pjesmom October Rain.

Nakon izvješća o planu EBU-a da diskvalificira October Rain zbog "previše politike" i odbijanja Izraelske javne radiotelevizije da promijeni tekst ili melodiju pjesme, mnoge strane aktivno traže rješenje problema. Čini se da je Dance Forever, koji spominje Hamasov masakr na glazbenom festivalu Nova gdje su teroristi ubili 364 osobe, otevši desetke drugih u Gazi, odbijena iz istog razloga.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog rekao je da pokušava pomoći na bilo koji način kako bi osigurao da Izrael ostane u natjecanju, kao i ministarstvo vanjskih poslova. Ministar vanjskih poslova Israel Katz također je prosvjedovao protiv odluke, rekavši: "Dopušteno nam je pjevati o tome kroz što smo prošli", misleći na masakr Hamasa 7. listopada.

Izraelski dužnosnici nastavljaju tražiti rješenje s EBU-om, ali izvori uključeni u rasprave kažu da su "pesimistični" glede postizanja povoljnog ishoda.​

Pročitajte više