Jack Bauer odlazi u povijest, ali legenda ostaje: Mučenje terorista, otmica predsjednika i vicevi



AGENT Jack Bauer, jedan od najpopularnijih televizijskih antijunaka kojeg je utjelovio Kiefer Sutherland, uskoro će u "mirovinu", jer televizijska kuća Fox gasi seriju "24" zbog pada gledanosti. Iako ga više nećemo moći vidjeti u novim epizodama, ovaj kontroverzni lik ostat će upamćen kao dio popularne kulture. O tome svjedoče i sve popularnije "činjenice o Jacku Baueru", nastale po uzoru na viceve o Chucku Norrisu. Primjerice, "činjenica je da nije bilo niti jednog terorističkog napada na SAD od kada se Jack Bauer pojavio na televiziji" ili: "Teroristi se užasavaju dana u studenome kad se pomiče sat, jer tada Bauer ima 25 sati da ih ubije".

Cilj opravdava sredstvo

Šalu na stranu, kontroverzni lik vladina agenta koji dobiva informacije mučenjem zarobljenika, poticao je debatu u vrijeme kada se i stvarna vlada SAD-a suočavala s problemima kršenja ljudskih prava. Jack Bauer u svih je osam sezona serije djelovao po samo jednom pravilu: "Cilj opravdava sredstvo". On će učiniti sve da zaštiti interese svoje domovine, a kršenje pravila i mučenje terorista ne predstavljaju mu problem. Evo samo nekih primjera kako Jack Bauer krši ljudska prava.

Ubojstvo svjedoka

Na početku druge sezone Jack je trebao uhvatiti vođu antivladine militantne skupine, Josepha Walda, i učinio je ono što bi svatko učinio. Našao je ubojicu koji se u slobodno vrijeme opušta gledajući pedofilske porniće, dogovorio se s njim da svjedoči protiv Walda i ubio ga u agenciji. Na kraju mu je odrubio glavu pilom.

Mučenje bivšeg muža svoje cure

Paul Raines koji se pojavljuje u trećoj sezoni serijala, zapravo i nije bio terorist, ali bio je sumnjiv. To i činjenica da je riječ o bivšem mužu Jackove djevojke bili su dovoljan razlog da ga slavni agent muči elektrošokovima i dobije informaciju koja mu je trebala.

Prijetnja odvjetnici ministarstva pravosuđa

Ove je sezone antiteroristička agencija planirala baciti Renee Walker pod bus i pozvati odvjetnicu iz ministarstva pravosuđa kako bi joj podmetnuli zločin. Ali, Jack je imao druge planove. Upao je u sobu za ispitivanje, prije toga nokautirao stražara na vratima i davio državnu odvjetnicu.

Postao civil pa ponovno mučio

U četvrtoj sezoni terorista koji je znao važne informacije spasio je odvjetnik koji se borio za zaštitu ljudskih prava. Ali naš antijunak, naravno, nije mario za ljudska prava pa je dao ostavku. Kad je osumnjičeni terorist pušten na slobodu, Jack ga je našao i, naravno, mučio dok nije doznao informacije.

Otmica predsjednika

U petoj sezoni predsjednik Charles Logan je zapravo bio negativac koji je stajao iza terorističkih zavjera. Agent Bauer je to, naravno, znao pa je bez imalo ustručavanja predsjednika oteo, zajedno s njegovim helikopterom, i prijetio mu prislonivši mu pištolj na glavu.

Pročitajte više