Jakna koju je astronaut Aldrin nosio na Mjesec 1969. procijenjena na 1-2 mil. dolara

Foto: EPA

NJUJORŠKA aukcijska kuća Sotheby’s ovaj tjedan će prodavati na dražbi predmete iz osobne zbirke američkog astronauta Buzza Aldrina.

Prodaja pod nazivom Buzz Aldrin: Američka ikona održat će se 26. srpnja. Među najzanimljivijim predmetima je jakna koju je Aldrin nosio tijekom misije Apollo 11 1969. godine. Procjenjuje se da bi se jakna mogla prodati za milijun do dva milijuna dolara.

"Ovo je nevjerojatno rijetka stvar", rekla je Cassandra Hatton, voditeljica za znanost i popularnu kulturu u Sotheby'su. Dodala je da je to jedini odjevni predmet s leta misije Apollo 11 koji se može kupiti.

U zbirci se nalaze i nagrade, medalje i pisma iz astronautova života

Druga iznimno zanimljiva stvar je olovka koju je posada Apolla 11 upotrijebila za popravak pokvarenog prekidača strujnog kruga, čime su im spašeni životi. I olovka bi, prema procjenama, mogla postići cijenu milijun do dva milijuna dolara. U zbirci se nalaze i nagrade, medalje i pisma iz astronautova života.

"Mogu bez oklijevanja reći da je ovo najbolja rasprodaja predmeta iz misije istraživanja svemira ikada i da neće biti bolje od ove", rekla je Hatton.

Zasebna dražba održat će se 27. srpnja pod nazivom Meteoriti: odabrani primjerci s Mjeseca, Marsa, Veste i više. Na toj dražbi prodavat će se komad Mjesečeva meteorita za koji Sotheby's kaže da je drugi najmasivniji komad Mjeseca na Zemlji.

Pročitajte više