Jamala nakon bijega iz Ukrajine uživo pjevala pjesmu o ruskoj invaziji i ganula mnoge

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKA pjevačica Jamala prije samo nekoliko dana pješke je s djecom prešla granicu s Rumunjskom i napustila domovinu, a sinoć je na pozornici njemačkog izbora za pjesmu Eurovizije otpjevala svoju pjesmu 1944., s kojom je prije šest godina pobijedila na Eurosongu.

Dok je pjevala, u rukama je držala ukrajinsku zastavu, a za vrijeme njene izvedbe publika je cijelo vrijeme stajala na nogama.

Brojni komentatori na društvenim mrežama nisu skrivali koliko ih je nastup dirnuo.

"Ne znam kako je uspjela izdržati. Ja sam samo neki promatrač s druge strane svijeta, a zaplakao sam čim je počela pjevati", napisao je korisnik Reddita.

"Može se čuti bol u njenom glasu", primijetio je drugi.

O čemu pjesma govori?

Pjesma 1944. govori o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi obitelji pjevačice zajedno s više od 200.000 krimskih Tatara. Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile "kolektivnu kaznu" nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir.

Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

Rusi tražili diskvalifikaciju pjesme iz natjecanja

Mnogi su poruku pjesme povezali i s tenzijama između Ukrajine i Rusije koje su se osjetile već 2015. godine, a zbog svega je tada bio reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume. Tražili su diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Organizatori Eurosonga utvrdili su da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali dopustili nastup, koji joj je donio pobjedu.

Odmah nakon pobjede, pjesma je izazvala brojne kontroverze zbog političke poruke koja se provlači u stihovima. Idući Eurosong održao se u Kijevu, a iako je prethodno najavljeno da će se ruski predstavnik ipak natjecati, Ukrajina je zabranila pjevačici Juliji Samoilovoj dolazak na natjecanje. Razlog tomu je "nezakonit posjet", rekli su iz ukrajinske sigurnosne službe tom prilikom.

Pjevačica je potvrdila da je nastupala na Krimu 2015. godine te se tako našla na ukrajinskoj crnoj listi na kojoj se nalazi čak 140 ruskih umjetnika. Nekoliko dana nakon što im je Kijev zabranio sudjelovanje, organizatori Eurosonga složili su novi prijedlog za Rusiju, dotad neviđen u povijesti tog natjecanja. EBU je predložio da Rusija te godine nastupi preko satelita.

Ruski Prvi kanal tada je priopćio da predložene alternative smatra neprihvatljivim te da je prijenos natjecanja nemoguć te da stoga neće participirati.

Jamala o ruskoj invaziji

"U noći 24. veljače napustili smo Kijev s našom djecom i proveli gotovo četiri dana u automobilu, bez imalo hrane jer se u stanju šoka nitko nije sjetio išta ponijeti. Dva kilometra za četiri sata, to je otprilike brzina kojom smo se kretali", napisala je Jamala.

Potom se obratila Rusima koji je prate i poručila im da se želi vratiti u Kijev, a da je njihova država započela rat protiv Ukrajine.

 

Pročitajte više