Jamie Foxx, uvjerljivi tumač legendarnog Ray Charlesa

AMERIČKI crni glumac Jamie Foxx (37), uvjerljivi tumač legendarnog blues glazbenika, nedavno preminulog Ray Charlesa, u filmu "Ray", osvojio je u nedjelju Oscara za najboljeg glumca.

Glumac je bio dirnut do suza primajući nagradu. Posebno je spomenuo svoju baku, preminulu, koja mu je bila prvi profesor dramske umjetnosti. "I dalje mi govori, daje mi savjete, govori mi u snovima i ubrzo ću na spavanje jer imamo puno toga za reći noćas", kazao je Jamie Foxx u nedjelju na dodjeli 77. Oscara u Kodak Theateru.

U filmu glumac uspijeva reproducirati pjevačevo kretanje, mimiku i glas. Njegova "karizmatična interpretacija" nemirnog, tvrdoglavog Ray Charlesa, zavodnika i ovisnika o heroinu pozdravili su filmski kritičari u cijelom svijetu.

Jamie Foxx, mršaviji 13 kilograma za potrebe filma, proveo je mnogo vremena s Ray Charlesom prije smrti pjevača u lipnju 2004., uoči premijere. Umjetnik je poslušao njegovo sviranje na klaviru i dao mu svoj blagoslov. Kako bi se saživio s likom slijepca, glumac si je dao staviti umjetne kapke i primorao se na sate potpune tame.

Rođen 1967. u Teksasu, Foxx je počeo filmsku karijeru tek prije šest godina. Sa sedam ga mjeseci usvajaju djed i baka s majčine strane. Uči glasovir s tri godine i pjeva u crkvenom zboru. Na američkom međunarodnom sveučilištu u San Diegu studira glazbu ali je napušta kako bi postao glumac.

Prije "Raya", zapažen je u ulozi savjetnika slavnog boksača Muhameda Alija u "Aliju" Michaela Manna (2001.) za koji mijenja fizički izgled i glas.

Partner Toma Cruisea u "Collateralu", iznenađuje suptilnim prikazom lika taksi vozača u Los Angelesu, upletenog protiv volje u krvava ubojstva, a za tu je sporednu ulogu također nominiran za ovogodišnju dodjelu Oscara.

Pročitajte više