Japanski sat prima SMS poruke

JAPANSKA tvrtka za proizvodnju satova Citizen proizvela je ručni sat koji može primati tekstualne poruke s mobilnog telefona. Citizenov sat i:VIRT M sinkroniziran je pomoću Bluetooth tehnologije s mobilnim telefonima. Kada poruka stigne na mobitel, sat počinje svijetliti i vibrirati te prikazuje prvi red poruke, do 70 tekstualnih znakova. Kako bi se tekst lakše čitao, sat ima mogućnost uvećavanja slova za 1.2 puta od njihove originalne veličine.

Cijena ovog izuma je 30.000 jena ili oko 1.700 kuna, a obilježava smjer bežične tehnologije u Japanu, jednom od najvećih tržišta mobilne telefonije. Od gledanja televizije, čitanja romana do pisanja školskih eseja i online kupovine, vrlo je malo svakodnevnih aktivnosti koje Japanci ne obavljaju pomoću svojih mobilnih telefona.

Opisujući korištenje sata za tekstualne poruke, glasnogovornik Citizena izjavio je da su ovi satovi pogodni za provjeravanje bitnih poruka u opuštenim situacijama, konferencijama ili prepunim vlakovima kada korisnici teže mogu koristiti mobilne telefone.

Još jedna nova tehnološka spravica koja je nedavno otkrivena u Japanu je ručni 3D zaslon koji ne zahtjeva posebne naočale za gledanje. Proizvela ga je tvrtka Sharp, najveći japanski proizvođač mobitela. Prenosivi LCD ekran najvjerojatnije će biti iskorišten na zaslonima mobilnih telefona, elektronskih notepadova i igraćih konzola.

Pročitajte više