Jasna Zlokić i Meri Cetinić nisu ista osoba

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/FAH/Press

VJEROJATNO ste imali priliku pročitati priču o velikoj nepravdi koja je zadesila poznatu hrvatsku pjevačicu Meri Cetinić, koja se na društvenim mrežama požalila na "veliku manipulaciju" koju mediji, vjeruje pjevačica, sustavno provode.

Problem je, tvrdi ona, to da je novinari neprestano zamjenjuju za njezinu kolegicu Jasnu Zlokić, traže intervju s Jasnom, a zovu nju, nazivaju je "skitnicom" ili pak u križaljke stave sliku Jasne Zlokić tražeći točan odgovor koji je, pretpostavljate, Meri Cetinić.

Kako bismo pomogli da se ova velika nedoumica jednom zauvijek riješi, odlučili smo istražiti slučaj i napokon stati na kraj ovoj velikoj nepravdi te otkriti tko je Meri, tko je Jasna i radi li se o istoj osobi.

Meri Cetinić

Meri Cetinić rođena je 15. lipnja 1953. i osim što je mnogi znaju kao pjevačicu zabavne i pop glazbe, ona je i pijanistica, skladateljica i kantautorica.

Iako su počeci karijere vezani uz skupinu CHE i sastav Delfini s kojima je imala i turneju po SSSR-u, mnogi je u prvom redu vežu uz skupinu More u kojoj nastupa do 1978., nakon čega započinje uspješnu solo karijeru.

Prvi album izdaje dvije godine kasnije, a radi se o autorskom albumu "Ja sam žena" koji odlično prolazi kod publike, a Wikipedija tvrdi da se radi i prvom hrvatskom pop albumu s dijamantnom nakladom.

Tijekom karijere nanizala je velik broj uspjeha i suradnji s nekima od najboljih skladatelja i tekstopisaca, a čak je dva puta proglašena najboljom pjevačicom na području bivše Jugoslavije.

Karijeru prepunu festivalskih uspjeha nastavlja sve do devedesetih kada odlučuje napraviti stanku kako bi se posvetila obitelji, ali pauzu završava Domovinski rat tijekom kojeg održava niz humanitarnih koncerata s Tomislavom Ivčićem i Đanijem Maršanom. S Draženom Žankom 1991. održava i turneju po Australiji.  

Nakon mnogih godina karijere nije posustajala, a 2002. dobiva i Porina za najbolji album zabavne glazbe.

U kasnijoj fazi karijere punila je stupce svojim osobnim stavovima pa su je mediji prozivali zbog podrške HOS-u, Marku Perkoviću Thompsonu i zalaganju za zabranu pobačaja, a podršku joj je, sasvim očekivano, dala Željka Markić u čijem je Hodu za Život sudjelovala.  

Najpoznatije pjesme: More, Ja ću plakat sama, Samo simpatija, Gdje god da pođeš

Jasna Zlokić

Jasna Zlokić rođena je 15. ožujka 1955. u Veloj Luci.

Njena ljubav prema glazbi prisutna je od malih nogu, a prve glazbene korake radi već sa sedam godina nastupima u dječjem kazalištu. Uspjesi se nastavljaju i u tinejdžerskim godinama kada započinju festivalski nastupi koji joj otvaraju vrata za festival Split '82., gdje osvaja nagradu za najbolju debitanticu.

No pjesma koja joj mijenja karijeru je "Skitnica" Rajka Dujmića koja se prodala u stotinama tisuća primjeraka i osigurala joj status jedne od najpoznatijih pjevačica na području bivše Jugoslavije.

Nakon toga niže hitove i osvaja niz nagrada, između ostalog i onu za pjevačicu godine.

Izdvaja se i nastup na Jugoviziji 1989. kada je ušla u utrku za pjesmu koja je bivšu zemlju trebala predstavljati na Euroviziji, ali te godine pobjedu odnosi Riva koja je proglašena i pobjednicom Eurovizije.

Iako se broj hitova u kasnijoj fazi karijere smanjio, nastavila je s nastupima na velikom broju humanitarnih koncerata, a mlađe generacije oduševila je kada je pod imenom J. Zlo nastupila kao predgrupa američkom reperu 50 Centu.

Osim kao pjevačica, okušala se i kao glumica u seriji "Zauvijek susjedi" gdje se ponovno pojavila kao J. Zlo.

Najpoznatije pjesme: Skitnica, Povedi me, Lutajuće srce, Ne spominji stare ljubavi, Ja putujem, Noć i dan, Kad odu svi

 

 

 

Pročitajte više