Javila se cura koja je Van Gogha zalila juhom: "Nisam htjela napraviti nikakvu štetu"

Foto: Profimedia

SVIJET je prošlog tjedna obišla snimka na kojoj aktivisti iz udruge Just Stop Oil juhom od rajčice zalijevaju čuvenu Van Goghovu sliku Suncokreti u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Snimke aktivista razbjesnile su internet, a dvije cure su uhićene nakon incidenta.

Jedna od njih se sada javila i kaže da nije htjela napraviti nikakvu štetu.

"Apsolutno nikakva šteta nije nanesena slici, bila je iza stakla i nikad, nikad ne bismo razmišljali da to radimo da nismo znali da je iza stakla. Nismo htjeli napraviti nikakvu štetu. Mislim, doslovno smo sjedili gore i dalje zalijepljeni za zid, brzo su to obrisali.

Priznajem da izgleda kao pomalo smiješna akcija, slažem se da je smiješna, ali ne postavljamo pitanje trebaju li svi bacati juhu na slike, nego želimo pokrenuti razgovore o temama koje su važne", rekla je i dodala da britanska premijerka izdaje više od 100 novih licenci za fosilna goriva.

"Je li u redu da se fosilna goriva subvencioniraju 30 puta više od obnovljivih izvora energije", pita se mlada aktivistica.

Cure čeka suđenje

Dvije su djevojke optužene za incident u Londonu, 20-godišnja Anna Holland iz Newcastlea i 21-godišnja Phoebe Plummer iz Lambeta. Obje su se izjasnile da nisu krive za oštećenje okvira slike.

Na okviru je nastala određena šteta, ali se procjenjuje da je manja od 5000 funti.

Suđenje ih čeka 13. prosinca.

 

Pročitajte više