Je li kuhanje u mikrovalnoj pećnici zdravo? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: 123rf

IAKO je već dugo posve uobičajeni dio kuhinja i mnogi je rado koriste, mikrovalna pećnica još uvijek oko sebe ima neku auru nepovjerenja. Je li kuhanje i prigrijavanje hrane u njoj zaista sigurno?

Stručnjaci s Harvarda tvrde da jest, ali nije sve tako jednostavno. Naime, iako valovi energije kojima se hrana grije i kuha nisu opasni sami po sebi, neku hranu je bolje kuhati u mikrovalnoj pećnici, a neka će više hranjivih tvari zadržati kuhanjem na druge načine.

Za kuhanje u mikrovalnoj pećnici posebno je pogodna ona hrana koja će zadržati više hranjivih tvari ako je se kuha kraće i sa što manje tekućine. Primjerice, povrće koje sadrži mnogo vitamina C bolje je kuhati u mikrovalnoj pećnici zato što je kuhanje u njoj kraće te se tako zadržava više tog vitamina nego kada se isto povrće kuha u vodi. Ista je situacija i s drugim hranjivim tvarima koje su topive u vodi.

Stručnjaci prema tome zaključuju da ne samo da se ne treba bojati hrane iz mikrovalke nego u određenim slučajevima može biti čak i zdravija.

Pročitajte više