Je li najavljeni porez na nekretnine doista namet koji državi u ovom momentu treba?

Foto: Press

DUGO vremena se priča o uvođenju poreza na nekretnine, svi su čuli za to, a s druge strane ništa se konkretno ne zna. Svako malo "na kapaljku" dobijemo nekakvu informaciju, a zadnje što saznajemo jest informacija da se od 1. siječnja 2018. godine namjerava uvesti porez na nekretnine koji će zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu.

Što to točno znači i koliko ćemo porez doista plaćati to će tek vrijeme pokazati.

"Najbolje" je onima koji nemaju ništa, pa se ne moraju brinuti, a što je s onima koji su ipak uspjeli steći nekretninu ili je bar naslijediti? Koliko će njih koštati "nova komunalna naknada" i kako će se to određivati još se ne zna, ali zasigurno sve ide u smjeru da se građanima izbija iz džepova kako bi se punio državni proračun, a isti je očigledno rupa bez dna!

Držati u vlasništvu npr. građevinsko zemljište u Dalmaciji ili građevinsko zemljište Zagreb i okolica koje će biti neiskorišteno ili stanovati primjerice u stanu u centru Zagreba u 100 m2, ili u centru Splita u stanu oko 150 m2 ili u Rijeci stan u centru, pogotovo ako ste samac bit će itekakav luksuz. A što je tek sa svima onima koji su naslijedili ili će tek naslijediti nekretninu ili zemljište? Rješavat će ga tako brzo kao da imaju "vrući krumpir u ruci"?

Želi li se na ovaj način uvesti reda i staviti nekretnine i u ekonomsku funkciju ili je "državna kasica prasica" doista prazna? Što je s obećanjima iz kampanje vladajućih da novih poreza, a pogotovo na nekretnine neće biti?

Institucija poreza na nekretnine doista postoji u većini zemalja, no u većini ipak nemate preko 500 parafiskalnih nameta, prireza, doprinosa, brutto2 itd... hajdemo za promjenu smanjivati namete, a ne uvoditi nove! Smanjivanjem nameta ćemo ostvariti i jedan od deklariranih ciljeva - prestanak iseljavanja, a u konačnici to nam je svima u interesu, samo tako će se oporaviti i gospodarstvo i tržište nekretnina... 

Pročitajte više