Je li Stanley Kubrick u ovom videu priznao da je režirao slijetanje na Mjesec?

Screenshot: Youtube

ČAK 15 godina nakon smrti Stanleyja Kubricka, objavljen je dokumentarac o slavnom redatelju u kojem Kubrick navodno priznaje da je slavna snimka prve šetnje po Mjesecu zapravo njegovo djelo.

U videu kojeg je navodno snimio dokumentarist T. Patrick Murray 3. ožujka 1999. godine, četiri dana prije Kubrickove smrti, bradati muškarac nalik na redatelja priznaje prevaru.

"Teoretičari zavjera ovoga su puta bili u pravu", kaže muškarac u videu koji je objavljen još u kolovozu, no tek je nedavno privukao pozornost svjetskih medija.

"Sudjelovao sam u golemoj prevari američke javnosti, koja uključuje vladu SAD-a i NASA-u. Slijetanje na Mjesec je lažirano, a ja sam osoba koja ga je snimila. To je totalna fikcija", govori muškarac u videu, priznajući da se istovremeno osjeća ponosnim i krivim zbog toga što je učinio.

Sve je, navodno, izrežirano kako bi se ispunilo Kennedyjevo proročanstvo da će Amerikanci sletjeti na Mjesec prije Rusa.

Na početku filma dvojac spominje "pravni sporazum" prema kojem video priznanja smije biti objavljen tek 15 godina nakon Kubrickove smrti.

Prema teoretičarima zavjera, Kubrick je punih 16 mjeseci sudjelovao u snimanju "slijetanja na Mjesec" u Huntsvilleu u Alabami, dok su Armstrong i ostatak ekipe zapravo samo kružili Zemljinom orbitom.

Nakon objave Kubrickovog priznanja, javio se velik broj onih koji tvrde da je ono lažirano, a u spornom dokumentarcu se uopće ne nalazi slavni redatelj, već glumac koji mu sliči.

Pročitajte više