Jedan od najboljih jugoslavenskih filmova jedva je dovršen, a Oscar mu je izmakao za dlaku

Screenshot: YouTube

27. OŽUJKA 1967. godine prvi put je prikazan jedan od najboljih i najcjenjenijih filmova u Jugoslaviji, "Skupljači perja", a malotko zna da je ekipa filma imala problema od samog početka snimanja, piše Blic.

Za ulogu Belog Bore redatelj je angažirao Bekima Fehmija koji je odmah kupio crni šampon da bi mu kosa potamnila, kvarcao se, puštao je zulufe i jedan nokat. No, tad se dogodila promjena plana te je odlučeno da Belog Boru utjelovi čuveni romski pjevač Sličenko iz Moskve.

Bekim je skratio nokat i skinuo zulufe, no delegacija koja je poslana u Moskvu po Sličenka nije ga našla jer je bio na turneji, i to u Sibiru. Ulogu je tako ipak dobio Bekim.

Pred sam kraj snimanja filma nestalo je novca. Redatelj Aleksandar Petrović izašao je pred ekipu, objasnio kakva je situacija i pitao može li svatko odvojiti nešto novca kako bi dosnimili dva dana koja su bila potrebna. Ekipa je bila brojna, svi su nešto priložili i film je, uz muke, snimljen, a Petrović je bio nominiran i za Oscara.

Na Oscarima se pak dogodio peh sličan ovogodišnjem. Naime, voditelj Bob Hope pročitao je da je Oscara za strani film dobio upravo film Aleksandra Petrovića, da bi kasnije bilo javljeno da ga ipak dobiva Jiri Menzel za film "Strogo kontrolirani vlakovi."

Pročitajte više