Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja priprema veliku izložbu posvećenu Jugoslaviji

Screenshot: YouTube

NJUJORŠKI Muzej suvremene umjetnosti (MoMa) priprema izložbu o jugoslavenskoj arhitekturi. Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980, naziv je izložbe koja će u jednom od najpoznatijih muzeja svijeta svoja vrata otvoriti 10. srpnja.

"Smješteni između kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka, arhitekti Jugoslavije reagirali su na kontradiktorne zahtjeve i utjecaje, razvijajući poslijeratnu arhitekturu kako u skladu tako i u suprotnosti s dizajnerskim pristupima koji se vide drugdje u Europi i šire", pišu na službenoj stranici u najavi.

"Arhitektura koja je izniknula - od nebodera internacionalnog stila do brutalističkih 'socijalističkih kondenzatora' - manifestacija je radikalne raznolikosti, hibridnosti i idealizma koji je karakterizirao i samu Jugoslaviju", dodaju.

Navode i kako će izložba prvi put predstaviti iznimna djela vodećih jugoslavenskih arhitekata međunarodnoj javnosti. Izložba uključuje više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih vrpca iz niza općinskih arhiva, obiteljskih zbirki i muzeja diljem regije, a obuhvaća rad važnih arhitekata, kao što su Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter i Milica Šterić.

Pročitajte više