Jedina snimka nove britanske nacionalne himne u rukama je francuskog opernog pjevača

Foto: EPA

NAKON smrti kraljice Elizabete II. britanska nacionalna himna God Save the Queen zamjenjuje se onom u počast kralju, a jedinu verziju himne God Save the King snimio je francuski operni pjevač.

Budući da je kraljica Elizabeta II. postala monarh 1952., bilo je malo odnosno nimalo razloga da itko objavi verziju God Save the King u posljednjih 70 godina. Jedina visokokvalitetna verzija nove britanske nacionalne himne koja je lako dostupna na streaming servisima kao što je Spotify je ona autora Arnauda Kientza, opernog pjevača i učitelja iz Pariza, piše The Guardian.

Britanska himna u rukama Francuza

Kientz je ovu verziju himne otpjevao 2017. prilikom snimanja poznatih himni poput francuske Marseljeze, no sve donedavno bila je zanemarena. Ljudi su počeli tražiti točnu verziju himne God Save the King, koja je u nekoliko dana reproducirana tisuće puta, a za sada je Francuz jedini koji ima lirsku verziju britanske nacionalne himne.

Na mnogim javnim događajima zasad se reproducira nepromijenjena instrumentalna verzija. Neke izdavačke kuće počele su mijenjati naslove starih instrumentalnih snimki God Save the Queen kako bi se uspele u rezultatima pretraživanja na streaming servisima.

"Nisam to učinio radi novca, nego iz zadovoljstva"

Francuski operni pjevač izjavio je kako nije očekivao da će njegova snimka himne donijeti veliku zaradu te da to nije "učinio radi novca, nego iz zadovoljstva".

 

Pročitajte više