Jedini glazbenici koji pune Maksimir: Ovo su najveće zvijezde duhovne glazbe u Hrvata

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

KATOLIČKI Woodstock, koji je održan prije nekoliko dana na Maksimiru, okupio je 50 tisuća ljudi i mora se priznati da trenutno nijedan hrvatski glazbenik sam ne bi mogao napraviti takav pothvat. Na koncertu Progledaj srcem nastupili su Marin Karačić, zbor Mihovil, Domagoj Pavin, Petar Buljan, Kornelije Palić, Alan Hržica, Iva Smojver, Marina Matošević, Magdalena Halužan, Vanessa Mioč, sestre Husar, sestre Palić, Božja slava band i fra Ivan Matić.

Na sceni su im se pridružili i Doris Dragović, Tony Cetinski i Rafael Dropulić, a pjevala je klapa Sveti Juraj HRM-a.

Hrvatska zaista ima velike zvijezde duhovne glazbe koje pune dvorane i imaju milijune pregleda na YouTubeu. 

Ovo su najveće.

Sestre Palić

Četiri sestre anđeoskog glasa odrasle su u crkvi i zborovima pa je udruživanje u glazbeno-obiteljsku grupu bio logičan slijed. Nakon što su ih ljubitelji duhovne šansone primijetili zahvaljujući a capella obradama gospel klasika, počele su stvarati i autorsku glazbu, a danas su jedna od najtraženijih duhovnih grupa u Hrvatskoj, ali i grupa koju je nesumnjivo - najteže okupiti. Najstarija Djordjija je prateći vokal Tonyja Cetinskog, Kornelija pjeva prateće vokale brojnim izvođačima, Elizabeta je na glazbenoj akademiji završila violinu i predaje u glazbenoj školi, dok se najmlađa Mihaela Karla sprema na fakultet. 

Božja pobjeda

U dvanaest godina postojanja pravi zvjezdani status među ljubiteljima duhovne šansone dosegnula je Božja pobjeda. Glazbena druženja iz župe na Jarunu ova je ekipa uspješno preselila na YouTube, na kojem imaju milijune pregleda, spotove snimaju u 4K-u, objavljuju tutorijale duhovnih pjesama i svoj posao zapravo shvaćaju prilično ozbiljno. Dosad su izdali tri albuma, a imaju i nominaciju za Porin. 

Emanuel

YouTube rekorder ovog popisa ipak je grupa Emanuel iz Velike Gorice. Još od 2001. godine dio su "duhovne estrade", a obožavaju ih i ove manje duhovne zvijezde pa često pjevaju i pred nevjernicima. Dosad su izdali šest albuma, imaju ugovor s Croatia Recordsom, ali i podatak kojim se inače hvale i najveće zvijezde - njihov peti album u prvom je tjednu od izlaska bio najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. 

Sestre Husar

Sestre koje su na domaćoj glazbenoj sceni popularizirale izraze poput "sexy cool" i "funky manijak" polako su se, ali sigurno, preobrazile u prave glazbene dive, a za svoj udarni glazbeni izričaj, nakon godina koketiranja sa soulom i R'n'B-jem, odabrale su duhovnu glazbu. Posljedica je to okretanja vjeri i Bogu koje se dogodilo usred najveće slave s grupom Divas pa su danas rado viđene gošće duhovnih festivala, sudjeluju i na vjerskim tribinama, a na svoje seksi tinejdžerske dane gledaju s osmijehom i odmakom.

Rafael Dropulić Rafo

Rafina životno-glazbena preobrazba svojedobno je vrištala s naslovnica, a danas, kad već i ptice na granama znaju da više nije otkačeni roker i da je silan novac dao lokalnoj crkvi, na miru može živjeti život kakav javnost nije očekivala od pobjednika Story Supernove. Umjesto da je postao neki novi Davor Gobac, Rafo je zavolio duhovnu glazbu i potpuno promijenio glazbeni smjer, doduše, ne odustavši od gitarskog rifa koji se i dalje može čuti u njegovim duhovnim pjesmama.

Messengers

Voljeli duhovnu glazbu ili ne, za Messengerse morate priznati da su pravi majstori a capella pjevanja. Godine 2002. osnovao ih je Matija Škvorc, onda tek veliki zaljubljenik u gospel, a danas voditelj Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora. S obzirom na to da je većina članova glazbeno obrazovana te da pjevaju u brojnim drugim grupama i kazalištima, s pravom spadaju u sam vrh domaćeg gospela, a izdali su i dva albuma.

Alan Hržica

Alan Hržica početkom je stoljeća pokušao biti dance zvijezda (Pogodila me sudbina, Kako bi nam dobro bilo...), a onda je promijenio ploču - i životno i glazbeno. Umjesto da snimi drugi pop album, povukao se sa scene, a nakon pauze, umjesto u kožnoj jakni na motoru, vratio se s gitarom i duhovnim pjesmama.

Često nastupa sa sestrama Palić, a prijatelj je i s Ninom Badrić, s kojom se zbližio na festivalima duhovne glazbe te joj napisao (ne duhovnu, već ljubavnu) baladu Cipele, koju mnogi nazivaju jednom od njezinih najljepših pjesama.

Sestre Ramljak

Darija i Anna Maria Ramljak iz Međugorja su 2017. godine došle do finala Supertalenta i dovođenjem duhovne glazbe u prime time jedne komercijalne televizije postale su prave face u vjersko-glazbenim krugovima. Nastupaju na festivalima, misama, crkvenim vjenčanjima, a vole pjevati i svjetovnu glazbu pa su na YouTubeu prije nekoliko godina obradile i Havanu Camile Cabello.

Fides

A prije svih nabrojenih slavuja, čak prije interneta i društvenih mreža kojima lakše nalaze poklonike, bila je grupa Fides. Godine 1988. osnovali su je Arijana i Tomislav Meštrović, a dašak modernog zvuka koji su dali duhovnoj glazbi brzo je naišao na poklonike. Svoju su glazbenu priču gradili dugo i strpljivo, ali se s vremenom isplatilo pa se od 2003. godine mogu pohvaliti činjenicom da su prva grupa duhovne glazbe koja je napunila zagrebački Dom sportova.

Pročitajte više