Najveći strah generacije Z je jedna obična, svakodnevna aktivnost

Foto: Press

JEDNOSTAVNO telefoniranje pokazalo se kao najveći strah generacije Z. Budući da su telefoni tako lako dostupni i stalno pričvršćeni za ruku gotovo svake mlade osobe, mogli biste očekivati da će generacija Z moći obavljati jedan od najobičnijih zadataka – podići slušalicu i birati broj.

Nažalost, stvarnost je takva da je sama pomisao na upućivanje poziva ili javljanja na telefon za neke često popraćena osjećajem straha i potencijalnog neuspjeha. Većina stručnjaka vjeruje da je strah od telefonskih poziva povezan sa socijalnom anksioznošću, piše The New York Post.

@chena_verony Millennial Generation📱😁 What do you prefer? Calls, texts or emails? #actress #acting #comedy #genz #newgeneration #call #email #text #textmessage #improv #improvisation #calltime #chicagoactress #omg #phone #business #dothis #chicagotalent #chicagotalentnetwork #newreels #reelsidea #actingscene #movie #filmandtv #comedyskit #generationz #millennial ♬ original sound - Chéna Verony

Socijalna anksioznost proizlazi iz straha od osude ili poniženja. Za razliku od poziva, slanje poruka i korištenje aplikacija kao što su Snapchat i TikTok sprječavaju pogreške. Tijekom dopisivanja generacija Z može lektorirati i kontrolirati razgovore.

Slanje poruka također im daje vremena da odgovaraju kad žele bez neugodne šutnje, što eliminira šanse da budu osuđeni ili poniženi. Dopisivanje je također brže. Omogućuje generaciji Z da brzo pošalju poruku i odu dok čekaju odgovor.

"Poludio bih da moram telefonirati"

News.com.au razgovarao je sa srednjoškolcima i studentima kako bi objasnili svoj strah. "Da moram telefonirati, poludio bih", rekao je jedan. "Kad obavim poziv, obično sjednem i napišem potencijalne odgovore na ono što mislim da će mi reći, čisto da budem spreman", dodao je.

Drugi je rekao da je najbolje držati se podalje od telefonskih poziva. Erin McGovern (21) rekla je za news.com.au da svaka pomisao na telefoniranje izaziva tjeskobu. "Ako dobijem zadatak nazvati nekoga važnog, to bi me moglo dovesti do suza", rekla je.

@cobywatts_ Anyone else get the private number anxiety 😦 #adhd #anxiety #meme ♬ Holy Spirit Activate - Victory Youth

"Osjećaj straha od neuspjeha pridonosi mom pojačanom osjećaju stresa povezanog s telefonskim pozivima", navela je.  Također je rekla da se "telefonski pozivi više ne koriste kao standardni način kontaktiranja nekoga u njihovoj generaciji".

"Telefonski pozivi obično se upućuju s nekom specifičnom svrhom na umu, bilo da se nešto rezervira ili da se dobiju rezultati", rekla je. "Mislim da zbog toga kao reakcija dolazi tjeskoba zbog straha da ne zabrljamo takvo nešto."

"Telefonski pozivi su dosadni"

Dodala je  kako vjeruje da njezina nervoza proizlazi iz onoga što bi osoba na liniji mogla misliti o njoj. "Mislim da to ima veze s prosuđivanjem i spoznajom da ne poznajemo osobu s druge strane. Uvijek ću se pripremiti za slučaj da moram nazvati."

Mnogi su pripadnici generacije Z rekli da im smeta ideja telefoniranja, pogotovo ako postoji alternativa. Većina je priznala da se boji telefonirati i da bi umjesto toga radije potražili online obrazac za rezervaciju.

@kbellbeauty

theres few ppl that im answering a casual random unplanned phone call lolol

♬ iPhone vibrating ringtone - Nick

"Ako primim telefonski poziv, jako se bojim. Neodlučan sam i skeptičan", "Telefonski pozivi čine me zabrinutim", neki su od komentara. Caitlin Mitchell (21) rekla je da su joj telefonski pozivi dosadni. "Neugodno je i stresira me, a stvarno ne znam zašto", opisala je.

Ovaj univerzalni problem za generaciju Z pretvoren je u memeove, videe, postove na Twitteru i česta je tema razgovora. Srećom za generaciju Z, kako sve postaje dostupnije na internetu, oni bi s vremenom mogli izbjeći bilo kakav stres povezan s pozivima.

Ovo onda nameće pitanje, hoće li telefonski pozivi postati sve nepopularniji kako vrijeme bude prolazilo ili će se generacija Z morati suočiti sa svojim strahovima?

Pročitajte više