Jedva je preživio napad nilskog konja: "Bacao me u zrak kao igračku, bio sam sav u krvi"

Screenshot: Youtube

KAD MU je bilo 27 godina, Paul Templar je zamalo poginuo nakon što ga je napao nilski konj. U to je vrijeme radio kao turistički vodič u Africi na rijeci Zambezi.

Već se susretao s nilskim konjima i naučio je da ih je najbolje izbjegavati, a taj dan je vodio trojicu praktikanata.

"Bili smo u kajacima i skoro smo završili s našom turom, a onda sam ugledao kako jedan od njih pada u vodu. Njegova dva klijenta su još uvijek bila u kajaku koji je bio napola podignut iz vode na leđima golemog nilskog konja", ispričao je Paul za The Guardian.

Doviknuo je drugom praktikantu da ostale povede na obalu, a sam se zaputio pomoći Evansu.

"Pružio sam mu ruku i taman kad su nam se prsti dodirnuli odjednom sam se našao u tami. Nije bilo nikakvog upozorenja, samo sam odjednom postao slijep i gluh. Noge su mi bile u vodi, ali prsa su mi bila gotovo potpuno suha. Bio sam zarobljen u nečem slinavom, a osjetio sam miris trulih jaja i strašan pritisak na prsima. Uspio sam osloboditi jednu ruku i onda sam shvatio da se nalazim u ustima golemog nilskog konja", prisjetio se Paul.

Objasnio je kako se uspio izmigoljiti kad je nilski konj nakratko popustio pritisak, te počeo plivati prema Evansu, no životinja ga je tad ponovo zgrabila i počela vući prema dnu rijeke.

"Nikad nisam vidio da napadaju više puta zaredom, ali ovaj me očito želio mrtvog. Bacao me u zrak i ponovno hvatao, kao što bi se pas igrao lutkom. Liječnik je kasnije na meni izbrojao gotovo 40 ubodnih rana i ugriza", kaže on.

Zatim ga je ponovno povukao pod vodu.

"Sve se smirilo. Gledao sam u svjetlo tri metra iznad sebe i pitao sam se koji od nas može dulje zadržati dah. Vidio sam svoju krv svugdje oko sebe i predao sam se. Ne znam koliko dugo smo bili dolje, vrijeme zaista sporo prolazi kad si u ustima nilskog konja", priča on.

U sljedećem trenu je nilski konj izronio i ispljunuo ga van. Srećom po Paula, njegov kolega Mike se još nalazio u blizini i uspio ga je odvući na sigurno.

"Bio sam sav u krvi, lijeva ruka mi je bila potpuno smrskana, a neke rane su bile toliko duboke da su mi se vidjeli komadi pluća", ispričao je Paul.

Liječnici su mislili da će mu zbog teških ozljeda morati amputirati obje ruke i nogu, no ostao je jedino bez lijeve ruke.

Njegov praktikant Evans nije bio te sreće. Njegovo su tijelo pronašli dva dana kasnije nizvodno od mjesta gdje se napad dogodio.

Dugo su se trudili pronaći nilskog konja koji ih je napao, no uspio se dobro sakriti. Ipak, Paul tvrdi da ga je ponovno sreo dvije godine kasnije.

"Vodio sam turu nedaleko od mjesta gdje se napad dogodio i odjednom je golemi nilski konj izronio pokraj mog kanua. Vrisnuo sam toliko glasno da su mi klijenti rekli da nikad u životu nisu čuli takav zvuk. On je zaronio natrag i nije se više pojavljivao, ali siguran sam da je to bio taj isti koji me bio napao", zaključio je Paul.  

Pročitajte više