Jergović prozvao gradonačelnicu Sarajeva zbog Cetinskog: Ona s Olimpijadom nema ništa

Foto: Davor Puklavec/Armin Durgut/PIXSELL

Književnik Miljenko Jergović prozvao je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog otkazivanja koncerta Tonyja Cetinskog, koji se trebao održati povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara.

"Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar sad objašnjavala, a objašnjava je na najodurniji i najmahalskiji zamislivi način - biva, problemi s plaćanjem - zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva, a podršku joj daje neka čudna čeljad, govorenjem kako 'imamo mi i svojih pjevača'", započeo je Jergović svoju objavu na Facebooku.

Književnik je dodao i kako valja podsjetiti da su za otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Domu mladih pjevali Lepa Brena i Đorđe Balašević, na što i sama pjevačica podsjeća na društvenim mrežama.

Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar...

Posted by Miljenko Jergović on Friday, February 9, 2024

"U to vrijeme, dakle, u vrijeme kada su Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile moguće, tu smo Beograđanku i tog Novosađanina smatrali 'svojim pjevačima'. I tu sva priča započinje i završava. Benjamina je postapokaliptični parafenomen, koji s Olimpijadom nema ništa", zaključio je Jergović.

Karić: Ne radi se apsolutno ni o kakvom animozitetu ni o otkazivanju

Podsjetimo, Karić je jučer u emisiji Jutro za sve na BHT-u govorila o obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu te se osvrnula na otkazani koncert Tonyja Cetinskog.

"Zbog nemogućnosti zakonskog unosa i utroška sredstava, Grad Sarajevo nije mogao podržati navedeni koncert. Dakle, ne radi se apsolutno ni o kakvom animozitetu ni o otkazivanju. Nismo mogli otkazati nešto što nismo ni zakazali. Jednostavno nismo mogli na zakonit način provesti sve procedure", rekla je Karić.

"Sarajevo nikada nije bilo zatvoren grad, mi s posebnom radošću dočekujemo sve kulturne radnike i umjetnike širom svijeta. Zaista smo zahvalni za sve što je Tony napravio za Sarajevo i za, između ostalog, spot za Prah i pepeo koji je nastao u porušenoj Vijećnici. Mi to nećemo zaboraviti", dodala je.

Cetinski: Šovinizam je gadna stvar

Cetinski je također prokomentirao otkazivanje koncerta. "Sve će biti jasno kada jednom održimo koncert u Sarajevu. Ova hajka nema veze s ljudima i mojom publikom u BiH, a politika i većina medija ionako odavno nisu slika društva u cjelini", rekao je i dodao da "nije važno što se kaže, nego tko kaže".

"Jednostavno je netko iz BiH tko živi u Hrvatskoj iz svoje udobne fotelje odlučio baciti kost i neki su se ljudi i mediji upecali pa pokazali tko su i što su, a ostali su prepoznali bačenu kost i nisu nasjeli na priču. Sasvim slučajno je ta bacačica kostiju iz BiH, ali iz fotelje svoga doma u Hrvatskoj, odlična prijateljica sa šeficom grada Sarajeva, što dalje komentirati", nastavio je.

"Znate, dotična je bila jako mala ili uopće nije bila na ovome svijetu kada smo mi u Rovinju itekako poštovali sve narode i narodnosti. Kod nas u školi nisu ljude dijelili prema nacionalnosti i vjeri, ali su nas itekako naučili da je šovinizam gadna stvar", zaključio je pjevač.

Pročitajte više