Jesmo li najvatreniji navijači? Evo bez čega Hrvati ne idu u na Euro

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Wiener osiguranje VIG

MOBITEL, naočale, navijački šal… Tako nekako započinje popis must-have stvari koje će svaki navijač naše reprezentacije nositi gdje god navijao.

Nismo ni sumnjali da će se ekipa predvođena Dalićem, Modrićem i Vidom plasirati na Euro. Još otkako su u studenom pobijedili Armeniju, počelo je biranje novih rekvizita, kupnja ulaznica i iščekivanje putovanja u Njemačku. 

Naši Vatreni otvorili su Europsko nogometno prvenstvo utakmicom protiv Španjolske. Iako su igrači predvođeni Modrićem dali sve od sebe, nisu uspjeli svladati Španjolce, no naši navijači cijele su utakmice srčano navijali. Grizle su se usne, orilo se iz grla diljem Hrvatske i s Olimpijskog stadiona u Berlinu, ali i iz brojnih fan-zona koje su u subotu bile obojene crveno-bijelim kvadratićima. 

Slično će biti i u srijedu, kad će snage odmjeriti Hrvatska i Albanija u Hamburgu. Posljednja prilika za navijanje u grupnoj fazi čeka nas u ponedjeljak, 24. lipnja, kad u Leipzigu igraju Hrvatska i Italija. Nakon toga iz gepeka, ormara i podruma vadimo još veće i bolje rekvizite!

Iako je najveća europska nogometna avantura već počela, neki navijači tek planiraju put u Njemačku. Izdvojili smo stvari i rekvizite po koje se isplati vratiti ako ih slučajno ostavite kod kuće. 

Istražite odredište na koje idete

Bilo kuda, nigdje bez dobre pripreme, pa tako ni na Euro u bodrenje naših Vatrenih. Kvalitetan plan putovanja glavu čuva, a može imati i druge prednosti, poput uštede novca, manje stresa i više uživanja. 

Planiranje putovanja može biti jednostavno ako slijedite ove korake. Prvi i najvažniji korak je okvirno odrediti budžet. Uračunajte troškove prijevoza, smještaja, hrane, aktivnosti i suvenira. Osigurajte rezervu za nepredviđene troškove.

Zatim rezervirajte prijevoz. Potražite najbolje ponude i rezervirajte ih unaprijed kako biste uštedjeli. Letenje avionom najbrži je način da stignete iz Hrvatske u Njemačku. Postoje izravni letovi iz većih hrvatskih gradova, kao što su Zagreb, Split, Dubrovnik i Pula, do glavnih njemačkih gradova, poput Berlina, Frankfurta, Münchena, Düsseldorfa i Hamburga. Tako se jednosmjerna karta od Zagreba do Hamburga može pronaći od 130 eura, do Leipziga od 200 eura, a do Berlina od 120 eura naviše. Let obično traje od jedan i pol do dva sata.

Hamburg. Foto: Shutterstock

Smještaj bi trebalo osigurati čim se odlučite na putovanje, no ponekad se može pronaći i dobra last-minute ponuda. Ako želite jeftiniji smještaj, istražite gradove i mjesta u okolici velikih gradova u kojima se održava prvenstvo. Dobro proučite što nude hoteli, hosteli ili privatni apartmani. Ako pronađete smještaj blizu glavnih atrakcija ili javnog prijevoza, možda će biti skuplji, ali ćete lakše stići do željenih lokacija.

Njemački gradovi puni su zanimljivih atrakcija

Napravite plan putovanja. Korisno je popisati mjesta koja želite posjetiti i organizirati dnevni raspored, ali ostavite prostora za neplanirane aktivnosti i opuštanje. Na odmoru ste, ne mora svaka minuta biti isplanirana. Imajte na umu da je neke aktivnosti i vođene ture potrebno rezervirati. 

Neke od atrakcija koje se ne propuštaju u Hamburgu su Elbphilharmonie, moderna koncertna dvorana, Reeperbahn, ulica puna noćnih klubova, te Miniatur Wunderland, najveći model željeznice na svijetu. 

Leipzig je poznat po atrakcijama kao što su crkva sv. Tome, gdje je djelovao Johann Sebastian Bach, monumentalna crkva sv. Nikole te veličanstveni spomenik Bitci naroda (Völkerschlachtdenkmal). 

Nađete li se u Berlinu, nezaobilazan je posjet Brandenburškim vratima, Berlinskom zidu, zgradi Reichstaga, muzejskoj otočnoj zbirci (Museumsinsel) i živopisnoj ulici Kurfürstendamm.

Stvari koje ne smijete zaboraviti

Kamo god krenete, pripremite i pazite na sve potrebne dokumente. Provjerite valjanost osobnih iskaznica te se osigurajte za slučaj bolesti, nezgode, gubitka prtljage ili otkazivanja leta. Uvijek je korisno napraviti kopije važnih dokumenata (osobne iskaznice), putnih karata i rezervacija smještaja. 

U slučaju da dođe do neke nedaće, putno osiguranje može pokriti novonastale troškove i pomoći vam da se lakše snađete u drugoj zemlji. Ugovaranjem putnog zdravstvenog osiguranja ne morate se brinuti za eventualne troškove liječenja u zemlji u kojoj boravite. Wiener godišnje putno osiguranje pokriva baš takve nepredviđene situacije. 

U tom paketu pokriveni su različiti rizici, odnosno sadrži putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, osiguranje prtljage i kašnjenja leta. Lako se ugovara online i pokriva neograničen broj putovanja unutar jedne godine, ali je trajanje ograničeno na maksimalno 30 dana u kontinuitetu. Osiguranje od kašnjenja leta, dostupno u sklopu godišnjeg putnog osiguranja, odnosi se na kašnjenje leta dulje od četiri sata.

Osigurajte se od neželjenih događaja

Wiener osiguranje nudi i druge pakete raznolike usluge kako bi vaše putovanje bilo sigurno i bezbrižno. U slučaju izvanrednih okolnosti koje zahtijevaju otkazivanje ili prekid putovanja, osiguranje od otkaza putovanja isplaćuje 90 posto iznosa naplaćenog od putničke agencije. 

Osiguranje od privatne odgovornosti pokriva štetu koju vi, član vaše obitelji ili vaš kućni ljubimac prouzročite trećim osobama tijekom putovanja izvan Hrvatske, ali samo za područje Europe. S ovim sveobuhvatnim paketom usluga, Wiener osiguranje pruža potpunu sigurnost i mir tijekom putovanja.

Foto: Shutterstock

Posebna ponuda za Wiener godišnje putno osiguranje dostupna je do 24. lipnja 2024. Wiener svim klijentima koji do tog datuma ugovore policu godišnjeg putnog osiguranja daje čak 50 posto popusta na ukupnu premiju. Uredi njihovog partnera – asistencije APRIL INTERNATIONAL – diljem svijeta stoje vam na raspolaganju 24 sata na dan. Više o svemu što pruža Wiener polica putnog osiguranja možete pronaći ovdje.  

Pametno se pakirajte

Ovisno o duljini putovanja i vremenu koje planirate provesti na odmoru, dobro razmislite što trebate spakirati. 

Proučite vremenske prognoze za mjesta koja ćete posjetiti. Pakirajte odjeću prema klimi odredišta i trajanju putovanja, ne zaboravite osnovne toaletne potrepštine i lijekove, punjače, adaptere, kameru ili mobitel za fotografiranje uspomena s putovanja.

Ne zaboravite rekvizite 

Kad ste to sve spakirali, vrijeme je za rekvizite. Nezaobilazni su dresovi i majice s crveno-bijelim kvadratima, hrvatske zastave, navijački šalovi s nacionalnim bojama i grbom te kape i šeširi s istim motivima. Mnogi navijači oboje lica u crveno-bijele kvadrate ili boje hrvatske zastave, a transparenti s porukama podrške i navijačke pjesme stvaraju jedinstvenu atmosferu. 

Ako imate vuvuzele i bubnjeve, sigurno nećete proći neprimijećeno. 

Budete li slijedili ove korake, vaše putovanje bit će dobro organizirano i moći ćete zaboraviti na stres. Ipak, za nepredviđene situacije uvijek je najbolje dobro se osigurati.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Wiener osiguranje VIG u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.