Jeste li čuli za love bombing? Ovaj trend u ljubavnim vezama iznimno je opasan

Screenshot: YouTube

JESTE li ikad bili u vezi u kojoj vas je partner obasipao pažnjom, komplimentima, nježnošću i poklonima, ali sve se nekako činilo predobro da bi bilo istinito? Stvari su išle prebrzo i za kratko vrijeme postale preozbiljne, a vi ste osjećali kako se udaljavate od obitelji i prijatelja?

Ako je odgovor potvrdan, žao nam je - doživjeli ste love bombing. Bombardiranje ljubavlju, iako na prvu možda zvuči romantično, taktika je zlostavljanja u kojoj jedna osoba drugu obasipa lijepim i pretjeranim gestama kako bi zadobila njezino povjerenje i u konačnici je kontrolirala.

@mindbodysouls #narcissisticrelationship #healingtiktok #traumabond #healingfromnarcissisticrelationship #narcissisticex #healingfromnarcissisticabuse #toxicrelationship #breakingupwithanarcissist #lovebombing ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

Izraz love bombing koristi se u psihologiji od 1970-ih, a izvorno je označavao taktike koje su koristile vjerske organizacije i kultovi u vezi s indoktrinacijom novih članova, objašnjava dr. Mark Griffiths, profesor bihevioralne ovisnosti, za Cosmopolitan.

Religijske skupine, a osobito kultovi, koriste bombardiranje ljubavlju kako bi privukli nove članove tako što će ih preplaviti ljubaznošću. Posljednjih godina pojam se sve više prepoznaje kao taktika zlostavljanja u romantičnim vezama ili prijateljstvima.

Love bombing također je dobio veliku pozornost na TikToku, gdje hashtag #lovebombing trenutno ima gotovo 400 milijuna pregleda. Dakle, što je ljubavno bombardiranje, kako ono može utjecati na vas i kako ga možete uočiti?

Što je love bombing?

Love bombing općenito se shvaća kao taktika koja se koristi kako bi se zadobilo nečije povjerenje. Bombardiranje poklonima, komplimentima i pretjeranom pažnjom može navesti žrtvu da se mora više potruditi kako bi zaradila naklonost svog zlostavljača.

Ako takvo ponašanje najednom prestane, žrtva počne kriviti sebe. Love bomberi su najčešće osobe koje imaju narcisoidni poremećaj osobnosti, probleme s privrženošću, a često neka ponašanja uče i od svojih roditelja, poput pasivne agresije, što prenose na svoju vezu.

@thematthewhussey What is a love bomber and how can we identify one in dating? #Dating101 #RelationshipTok #LoveLife #MatthewHussey #LoveBombing #MinimumDisguisedAsMaximum ♬ Flowers - Miley Cyrus

"Ljubavno bombardiranje jedna je od najpodmuklijih taktika zlostavljača i može se koristiti rano u vezi ili kao pokušaj pomirenja nakon zlostavljanja", objašnjava Rebecca Goshawk, voditeljica odnosa s javnošću u Solace Women's Aidu. Dodala je:

"To su stalni komplimenti, stalno ponavljanje: 'volim te', govorit će da si najbolja stvar, da mu/joj značiš sve na svijetu, da te svi njegovi/njezini prijatelji vole... Žrtve to ne shvaćaju kao upozorenja. Može izgledati romantično, ali to nije romantika, nego manipulacija."

Kada su u pitanju prijateljstva, ona kaže da ljubavno bombardiranje može biti u obliku previše pohvala, provođenja puno vremena zajedno, stalnog dopisivanja i ljubomore na druga prijateljstva i ljubavne veze.

Znakovi love bombinga

Znakovi ljubavnog bombardiranja mogu se razlikovati od osobe do osobe. Međutim, to je obično neželjena velika gesta koja bi vam u početku mogla stvoriti nelagodu, a ne ljubav. Neki znakovi ljubavnog bombardiranja uključuju:

  • Pretjerane izjave ljubavi ili divljenja: Stalno će vam govoriti da vas voli i laskati vam, čak i na početku same veze. Također, vole pretjerano javno iskazivanje ljubavi i zahtijevaju vašu punu pažnju.
  • Stalno vas zove ili vam šalje poruke: Vaš partner može zanemariti vaš raspored i ne poštivati vaše vrijeme neprestanom komunikacijom. Mogu postati iritirani ako ne odgovorite kada su "zabrinuti" za vas.
  • Jako brzo želi ozbiljnu vezu: Mogu kovati intenzivne planove za zajedničku budućnost na početku veze. Ljubavni bombaš također može izjaviti da ste mu srodna duša ili požuriti s vezom prije nego što ga stvarno upoznate.
  • Kupovanje nepotrebnih i pretjeranih poklona: Vaš partner vas neočekivano obasipa poklonima? Iako je darivanje za neke ljude znak ljubavi, to postaje problem kada su pokloni neželjeni, nepotrebni, ekstravagantni ili pretjerani.
  • Neprekidni komplimenti: Čini se da vaš partner uvijek kaže pravu stvar, ali komplimenti se čine pretjeranima. Također se mogu previše zanimati za vaše hobije i postignuća.
  • Ne prihvaća "ne" kao odgovor: Ako kažete svom partneru da vam se ne sviđa njegovo ponašanje ili ako pokušate postaviti zdrave granice, no on postane izuzetno svadljiv, shvatite to kao veliki red flag. Love bomber će pokušati dovesti u pitanje vaš način razmišljanja te vas čak pokušati natjerati da povjerujete kako ste u krivu što ste rekli "ne".
  • Više mu se sviđa kad ste samo s njim: Love bomberu se neće sviđati što se družite sa svojim prijateljima i obitelji bez njega te će pokušati to spriječiti. Zapravo ne želi da se uopće družite i s kim osim s njim. Izolirajući vas od prijatelja i obitelji, on pojačava svoju kontrolu nad vama i aktivnostima u kojima sudjelujete. 

Kako se spasiti?

Ovi se znakovi razlikuju od ponašanja u zdravoj vezi jer se zbog njih često možete osjećati uznemireno. Znakovi ljubavnog bombardiranja poput pretjeranog izražavanja osjećaja i stalne komunikacije također prelaze zdrave granice.

Ako mislite da netko vama manipulira, poslušajte svoj instinkt. Ljubavno bombardiranje često natjera ljude da isprva preispitaju svoje prave osjećaje, a veza može djelovati neugodno ili opterećujuće.

@heyitsjess800 Beware of the love bombers #situationship #lovebombing #datingadvice #redflags ♬ original sound - Jessica

Partneri, članovi obitelji i prijatelji trebali bi poštovati vaše granice kada se od njih to zatraži. Ako osjećate da ste bombardirani ljubavlju, trebali biste ih suočiti s njihovim ponašanjem i razgovarati o postavljanju granica.

Možda ćete morati prekinuti vezu ako partner ili prijatelj loše reagira na razgovore o granicama, odbija se promijeniti ili vas krivi za svoje postupke. Nikada niste krivi kada netko vama pokuša emocionalno manipulirati.

Ako trebate pomoć u upravljanju svojim osjećajima nakon emocionalnog zlostavljanja ili prekida veze, posjet stručnjaku za mentalno zdravlje može pomoći. Osim toga, obratite se svojoj obitelji i prijateljima jer će vam njihova podrška olakšati prekid veze. Zapamtite, niste sami.  

Pročitajte više