Zašto kupači u Jadranskom moru osjećaju peckanje i svrbež dok plivaju?

Foto: Shutterstock

AKO ste primijetili svrbež i peckanje dok plivate u moru, za to su krivi sićušni organizmi koji su se razmnožili u moru uz slovensku obalu. 

Iz Akvarija Piran objasnili su u objavi o čemu se točno radi. 

"U moru se ovih dana mogu vidjeti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi ‘krezei’ ponovo razmnožili. Zato, ako osjetite malo peckanje i svrbež dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm", napisali su na Facebook stranici uz fotografiju organizama pod mikroskopom. 

V morju lahko te dni opazite rahlo rožnato obarvane oblake drobnih migajočih iglic, kajti ponovno so se namnožili drobni...

Posted by Akvarij Piran on Monday, 24 July 2023

Inače, planktonski puževi (Creseis acicula) hrane se tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona. 

Riječ je o organizmima koji vole toplinu, a do Jadranskog mora ih nose struje iz južnih dijelova Jadranskog mora, objasnili su iz Nacionalnog instituta za biologiju u Sloveniji. 

Jesu li opasni za plivače? 

Srećom, nema razloga za brigu jer ovi sićušni organizmi ne predstavljaju opasnost za kupače. 

"Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu ubosti, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima", dodali su iz instituta. 

Pročitajte više