Johnny Štulić: Hrvatska laže čim zine, a duguje mi 12 milijuna eura!

NAKON godina ignoriranja hrvatskih medija, Johnny Štulić dao je intervju Slobodnoj Dalmaciji i objasnio zašto se više ne želi eksponirati u Hrvatskoj, a ispričao je i čime se trenutno bavi. Nekadašnji frontman Azre postao je prevoditelj, a gorak okus zbog "svega što su pisali u Hrvatskoj" nije nestao niti nakon dvadesetak godina. "Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?", pita se poznati "karizmatik".

Johnny Štulić se u Nizozemskoj bavi prevodilačkim poslom, a živi sa suprugom koja radi kao socijalna radnica te i dalje u širokom luku izbjegava medije s prostora bivše Jugoslavije. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, kojim je prekinuo višegodišnju medijsku šutnju, najviše je pričao o Hrvatskoj i odnosu sa Croatia Recordsom, izdavačkom kućom za koju tvrdi da ga je pokrala.

"Trčat će njihovi odvjetnici okolo"

"Croatia Records nema nikakvih prava na moje albume jer su ugovori s Jugotonom bili napravljeni samo na šest mjeseci. To je sve samo moje vlasništvo, oni nisu uložili baš ništa. Barem im ja nisam nikada ništa potpisao. Croatia Records je velika firma, stupovi društva. Znaju oni dobro što rade. Trčat će njihovi odvjetnici okolo", izjavio je Štulić  i dodao da Croatia Records, baš poput cijele Hrvatske, "laže čim zine".

Uvrede na račun Hrvatske okosnica su intervjua u kojem Štulić još jednom pokazuje netrpeljivost i gorčinu prema našoj zemlji. "Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski? (...) Druga stvar je – ja nemam ništa s Hrvatskom! Oni rade kriminal, a ne ja. Duguju mi, otprilike, 12 milijuna eura".

Ono što ga je u godinama odsutnosti je, kako kaže, izvrtanje njegovih riječi: "Ono što o sebi nalazim je devedeset posto izmišljeno. Nikada nisam rekao - Oni su nas klali sad ćemo mi njih. To se uvriježilo, a izmišljeno je, to uopće nisu moje riječi! Dosta je da promijeniš zarez, pa da se izmijeni kontekst".

Iako mu glazba odavno nije izvor prihoda, gitare se, kaže, nikad nije ostavio. U posljednjih nekoliko godina napisao je 60-ak različitih tema koje će jednom, najavljuje, uobličiti u album. Sudeći po izjavama, neće ga predstavljati u Hrvatskoj, zemlji koju se trudi oblatiti na svakom koraku, a koja ga nerijetko diže u zvijezde i naziva "jednim od najvećih karizmatika".

D.K.

Pročitajte više