"Još bih toliko toga htjela napraviti": Prije četiri godine tragično je preminula Dolores Lambaša

Foto: Index/Youtube

PRIJE točno četiri godine od posljedica tragične nesreće na autocesti A3 u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu preminula je slavna hrvatska glumica Dolores Lambaša.

Dolores je u trenutku smrti imala samo 32 godine, a vijest o njenoj smrti odjeknula je u medijima, potresavši njene brojne obožavatelje, prijatelje i kolege.

Glumica se s kolegom Stojanom Matavuljem vraćala iz Beograda, a putem su stali kod prijatelja u Iloku. Ujutro su krenuli prema Zagrebu.

Na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku Matavulj, koji je upravljao Nissanom, udario je u stražnji dio VW Pola. Dolores je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu gdje je i umrla.

 

Matavulj, koji je u trenutku nesreće upravljao vozilom je u veljači 2015. osuđen na zatvorsku kaznu od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, a u drugostupanjskom postupku ta mu je kazna preinačena u godinu dana zatvora.

Majka Dolores Lambaše o smrti svoje kćeri: "Izgubila sam dijete, teško mi je"

Do nesreće je došlo zbog umora, neprilagođene brzine i alkohola, a dogodila se nakon što se Matavulj zabio u auto koji se kretao ispred njega. Od siline udarca Dolores Lambaša je ispala iz automobila, a preminula je samo nekoliko sati kasnije.

Na izdržavanje kazne prijavio se u listopadu prošle godine, a nakon osam mjeseci pušten je iz zatvora zbog uzornog ponašanja.

Dolores je rođena 1981. godine u Šibeniku, gdje je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu. U Zagrebu je završila jednu godinu studija kroatologije i povijesti na Hrvatskim studijima te je apsolvirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Ostat će zapamćena po ulogama u nizu televizijskih sapunica, poput "Odmori se, zaslužio si", "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi" i "Zakon ljubavi", a posljednji angažman bila joj je uloga Tamare Marin u serijalu "Ruža vjetrova". Ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, najzapaženija od kojih je uloga Dee u filmu Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele" (2009.), kojom se ujedno i najviše ponosila.

I Dikan se oprostio od Dolores, Stojan Matavulj još pod šokom:"Treba mi vremena da se saberem"

Film je nagrađen sa sedam nagrada publike diljem svijeta. U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu imala je svoju jedinu kazališnu ulogu, u predstavi "Dom Bernarde Albe" (2006.) redatelja Božidara Violića, u kojoj je glumila glavnu ulogu Adele. Osim glume, Dolores je svirala klavir, pjevala, a skrivene strasti bilo joj je pisanje poezije i proze.

Na naslovnicama su često završavale i priče o njezinim vezama s glumcima Ivom Gregurevićem i Franom Lasićem, ali i s poduzetnikom Josipom Radeljakom.

O njenom je životu snimljen dokumentarac nazvan "Naslovnica". On je nastajao tijekom dvije godine u Splitu, a bilježi niz trenutaka u životu tragično preminule glumice.

""Nisam realizirana ni u jednom smislu; ni kao žena ni kao glumica ni kao osoba. Nisam do kraja postavljena. Još bi toliko toga htjela napraviti, vidjeti... To je jedan proces, ne mogu ja s 31 godinom biti finalizirana do kraja. Iako sam imala šanse puno više napraviti, ali ni ja često ne znam što bi sa šansama", rekla je Dolores u filmu.

Pročitajte više