Još jedna inovacija iz Solina: "Moj solarni foto stup radi savršen selfie i još ponešto"

Foto: Press

"LOOK@, solarni foto stup, spoj je mobilne aplikacije i foto stupa. Omogućuje turistima da naprave savršen selfie i tako dobiju fotografiju ispred turističke atrakcije na jednostavan i zabavan način besplatno. Fotografiju mogu dijeliti na društvene mreže putem besplatnog interneta, mogu raditi razglednice i slati ih u fizičkom obliku na željenu adresu, a mogu se i educirati o lokaciji jer Look@ je i svojevrsni turistički vodič", kazao nam je na predstavljanju svog uređaja solinski inovator Luka Vuković.

Japanci kao inspiracija

Prije demonstracije otkrio nam je kako je uopće došao na ideju za jedan ovakav proizvod.  

"Na ideju sam došao prije dvije i pol godine. Šetao sam Zapadnom obalom, vidio sam dvoje japanskih turista kako pokušavaju napraviti selfie s Rivom u pozadini. Nikako im nije uspijevalo. Razmislio sam kakve sve opcije imaju turisti kada se žele fotografirati na nekoj lokaciji. Nijedna zapravo nije rješenje. Tada mi je sinula ideja", kazao je Vuković.

Imao je siguran i dobro plaćen posao, no odlučio se za iskorak u privatno poduzetništvo.  

"Prije godinu dana sam dao otkaz na poslu kako bih se potpuno posvetio razvijanju uređaja. Proizvod izgleda jako futuristički, htjeli smo da privuče pažnju i da bude atrakcija sam za sebe. Trenutno imamo verziju koja može ići u javnost, želja nam je dodatno razviti hardware i software kako bismo stup još više približili turistima i ono što daje turističkoj zajednici", kaže Vuković. 

Globalne mogućnosti

Interesa za proizvod ne manjka, upiti stižu i iz inozemstva, tako da je mladi Solinjanin na putu da ponovi globalni uspjeh svog sugrađanina Ivana Mrvoša i njegovih pametnih klupa. 

"Proizvod je jedinstven u svijetu. Postoje slična rješenja, ali ne rade na solarni pogon, ne koriste aplikaciju tako da je Look@ ispred tih proizvoda. Plan je da jedan uređaj ostane u Splitu, vjerujem da će do početka sezone biti postavljen na Poljudu i na Vidilici i u još nekoliko okolnih gradova. Predstavili smo ga i u Zagrebu. Nadam se da će kroz tri mjeseca i tamo biti postavljeno nekoliko komada. Smatram da proizvod ima globalne mogućnosti, ovo je smart city rješenje. Već smo imali neke kontakte iz svjetskih metropola", kazao nam je Vuković. 

 

Pročitajte više