Josipa Pavičić Berardini nakon bitke s rakom: Mislim da se sve u životu događa s razlogom

Foto: Index

JOSIPI PAVIČIĆ BERARDINI u lipnju prošle godine dijagnosticiran je rak dojke, nakon čega se na zagrebačkom Institutu za tumore, podvrgnula supkutanoj mastektomiji tj. odstranjivanju dojki s poštedom bradavica i kože.

"Život mi se skroz promijenio, imam osjećaj da sam ga često olako shvaćala, danas sam sretna i kad nisam dobro", rekla je za Index.

Svjesna je da se i danas mnoge žene boje otići na pregled koji im može spasiti život.

"Ja bih im poručila da odu, da potroše taj strah. Ako moram birati između straha da ne odem na pregled i da dođem na vrijeme, jer sam otkrila svoju kvržicu na vrijeme i tako spasila svoju glavu, izabrala bih ovo drugo. Voljela bih da žene shvate važnost tog pregleda i da je bitno doći na vrijeme", poručila je.

Iako nam se čini da se više nego ikada radi na informiranju žena o raku dojke i načinima liječenja, Josipa prva priznaje da se susrela s mnogim predrasudama, ali i da ih je i ona imala.

"Iskreno, ja osobno nisam bila dobro informirana prije nego što sam proživjela i doživjela sve ovo. Onog trenutka kad su mi dali dijagnozu, ja sam imala milijardu pitanja i onda sam krenula u potragu za odgovorima, tako da ja iz svog kuta gledanja razumijem da žene možda nemaju dovoljno informacija, ali zato smo tu mi da kao papige stalno ponavljamo. Meni to nije teško", naglašava.

Unatoč svemu, u cijeloj situaciji vidi samo ono pozitivno.

"Mislim da se sve u životu događa s razlogom. Ja sam tu, imam mnogo novih prijateljica, nažalost spojila nas je takva priča tumorska, ali sretna sam za svaku novu osobu koja mi je došla u život i sretna sam jer su one shvatile koliko je važno doći na vrijeme", zaključila je.
 

Pročitajte više