Julijana Matanović otkrila kolika joj je mirovina: Nije mi neugodno izgovoriti brojku

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

KNJIŽEVNICA i sveučilišna profesorica Julijana Matanović odnedavno je u mirovini. Ima 35 godina radnog staža i gotovo uvijek je radila najmanje dva posla, pogotovo nakon što je rodila i godinama bila sama s djetetom. 

Julijana smatra da joj je mirovina kao sveučilišnoj profesorici s dva posla i svim uplaćenim doprinosima mala. 

"Nije mi neugodno izgovoriti i drugu brojku, iznos moje mirovine, a to je 4200 kuna", rekla je Julijana za portal Mirovina, svjesna da joj netko može reći da ima upola manju mirovinu od nje i da od toga mora živjeti.

"Što se tiče honorara za knjige, to je lako izračunati. Ako je naklada 1000 primjeraka, cijena knjige sto kuna, a ja kao autor dobijem deset kuna bruto, iz toga slijedi da za knjigu dobijem 8000 kuna", dodala je književnica.

Svoj raniji odlazak u mirovinu nazvala neodgovornom odlukom

Svoj raniji odlazak u mirovinu nazvala je nepromišljenom i jako neodgovornom odlukom. Žao joj je što nije nastavila predavati na fakultetu. 

"Danas imam 62 i znam da ću još neko vrijeme slušati kako je šteta da ne predajem studentima, a onda će priča postajati sve tiša i tiša, dok ne utihne. Prirodan proces. No, prije godinu dana pokrenula sam Umjetničku organizaciju u kojoj objavljujem neke Pavlove i neke svoje knjige, i svjedočim kako su u pravu oni koji kažu da u mirovini ništa ne stižu", rekla je. 

Julijana je, inače, supruga poznatog književnika Pavla Pavličića. Vjenčali su se kada je njoj bilo 58, a njemu 71 godina. Julijana je kćer Magdalenu rodila kad je imala 43 godine. Magdalenin otac dobio je karcinom i preminuo prije 16 godina. 

"To su bile jako teške godine; i za Magdicu i za mene. Počela sam strahovati. Zbog toga mi je danas jako žao. U njezino odrastanje uvukla se moja zebnja. Kad smo se uspjele malo izvući, stigla je moja dijagnoza. I zbog toga kad mi netko kaže da sam premekana i da se Magda mora naučiti životu, ja propištim kao Papenov lonac. To se dijete sa svoje dvije i pol godine itekako upisalo u ozbiljnu školu života", rekla je Julijana. 

Pročitajte više