Junak filma Hotel Ruanda se vratio u SAD

Foto: epa

ČOVJEK koji je inspirirao film Hotel Ruanda Paul Rusesabagina stigao je u Sjedinjene Države nakon što je prošlog tjedna pušten iz zatvora u Ruandi, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Rusesabagina, stalni stanovnik SAD-a koji više od desetljeća živi u egzilu u San Antoniju u Teksasu, osuđen je u rujnu 2021. na 25 godina zatvora u Ruandi zbog veza sa skupinom koja se protivi predsjedniku Ruande Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo.

Ovaj 68-godišnjak, glasni kritičar Kagamea, kaže da je bio namamljen u Ruandu 2019. kada se u Dubaiju ukrcao na privatni zrakoplov, za koji je vjerovao da leti za Bujumburu, u Burundiju. Zrakoplov je umjesto toga sletio u Kigali, gdje je on uhićen.

Pušten je prošlog petka nakon što mu je Kagame ublažio kaznu poslije višemjesečnih pregovora između Washingtona i Kigalija te je u ponedjeljak stigao u Dohu, a potom sletio u Houston.

"Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu Paulu Rusesabagini natrag u Sjedinjene Države", rekao je Sullivan na Twitteru dodajući da se Rusesabagina ponovno ujedinio sa svojom obitelji. "Zahvalan sam onima s kojima smo blisko surađivali u ruandskoj vladi kako bismo ovo omogućili", rekao je Sullivan.

Rusesabagina je slavljen diljem svijeta nakon što ga je glumio Don Cheadle u filmu Hotel Ruanda iz 2004.. koji ga je prikazao kao heroja koji je riskirao život da bi pružio utočište stotinama ljudi kao upravitelj luksuznog hotela tijekom genocida u Ruandi 1994. godine.

Pročitajte više